Росен Желязков: Спорът за либийския кораб е частно-правен, но вече с дипломатически оттенък


Росен Желязков: Спорът за либийския кораб е частно-правен, но вече с дипломатически оттенък
08 Януари 2019, Вторник


Това заяви министърът на транспорта в интервю за предаването на БНТ „Сутрешен блок“

Автор: Десант

Либия обяви официално вчера, че ще задържа всеки български кораб в либийски води. В заповедта се казва и че всеки кораб, в който българска фирма има участие, също ще бъде задържан. Обявено е, че мерките са в отговор на действия, предприети от българските власти спрямо либийския танкер „Бадр“.

Либия обяви официално: Ще задържа всеки български кораб в свои води

Международният скандал бе коментиран от министъра на транспорта Росен Желязков в интервю за предаването на БНТ „Сутрешен блок“:

Водещ: Казусът с либийския кораб вчера беше в центъра на новините, доста заплетена ситуация. Какво се знае към този момент?

Росен Желязков: Това, което е безспорно, че става въпрос за частно-правни взаимоотношения с международен елемент – вземане на българска компания „Булгаргеомин“ от 1989 г., които вземания са признати от либийските съдебни власти през този некратък период.

Компанията е претърпяла трансформации – през несъстоятелност, през продажби заедно с правата и задълженията, нов крайна сметка се стига до това, че българската компания - „Булгаргеомин“, е упражнила морската ипотека, която е учредена или поне документите сочат, че е учредена в Гърция, с апостил на гръцкото външно министерство. И корабът в края на 2017 г. първоначално, е арестуван, впоследствие му се забранява отплаването, докато траят процедурите през частен съдебен изпълнител.

Тези действия водят до възлагане чрез публичен продан на кораба на „Булгаргеомин“, която компания сменя регистрацията в Панама, корабът вече е под панамски флаг.

На 27 декември, след представянето на необходимите документи на „Морска администрация“, корабът получава разрешение да отплава.

В момента това, което знаем за локацията, е около 20 мили от Созопол, в изключителната икономическа зона, извън териториалните води на Република България.

Спорът е, както започнах, частно-правен, но придоби дипломатически оттенък, поради което и говоренето е дипломатически целесъобразно от страните, с оглед защитата на интересите на всяка една от тях.

Водещ: Има нещо, което остана недоизчистено – защо от „Морска администрация“ са допуснали частна фирма и частен съдебен изпълнител, придружени от две държавни институции – „Морска администрация“ и „Гранична полиция“, да се качат на кораба без съдебно решение от последна инстанция?

Росен Желязков:
Тук няма съдебно решение, защото става въпрос за извънсъдебно изпълнително основание. Имаме частно съдебно изпълнение, вие добре знаете, че независимо от обекта на изпълнението, когато частен съдебен изпълнител възбрани, запорира и т.н., активи на длъжник, тогава всяка една институция трябва да съдейства, независимо дали е банка, дали е друго лице.

Така че частният съдебен изпълнител е институция, въз основа на чиито акт, капитанът на пристанището в Бургас се е съобразил.

Оттук нататък компетенциите на „Морска администрация“ са обвързани. Тя действа само и единствено в изпълнението на нормите. И всички други твърдения, в това число и дипломатическите твърдения, седят на друга плоскост, извън ангажиментите на администрацията.

Водещ: Има и нещо друго, което остана неизяснено – има ли писмено потвърждение на консула на Панама в „Пирея“, че всички документи на „Булгаргеомин“ са изрядни?

Росен Желязков: Единственото, което е изискано от „Морска администрация“, релевантно към случая, тъй като корабът не е в експлоатация, това е вписването в регистъра в Панама. Два пъти е изискано това нещо и два пъти консулът е отговорил, че корабът е регистриран, вписан в българския регистър и има временно свидетелство за управление.

Което не означава, че ние пак няма да се обърнем към Панама, за да видим дали няма промяна в обстоятелствата в рамките на новата година. Това нещо още вчера е направено, след едно съвещание, което бе проведено във външно министерство.

„Морска администрация“ направи писмено запитване до Панамския регистър, до съответния орган в Панама затова какво е актуалното състояние с оглед регистрацията на кораба.





В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Тотална некомпетентноост
08.01.2019 11:17:22
2
0
Тотална некомпетентноост на българските власти в мутренско-мафиотски отенък. Тотално незачитане на всички международни конвенции и морските кодекси.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки