Етнографско-археологическият музей в Елхово отбеляза 60-годишен юбилей


Етнографско-археологическият музей в Елхово отбеляза 60-годишен юбилей
Снимка: elhovo.news
29 Декември 2018, Събота


Колекциите му приоритетно представят разнообразното етнографско и археологическо наследство на община Елхово и на голяма част от Странджанско – Сакарския край

Автор: Десант

На 28 декември тържествено бе честван 60-годишния юбилей на музея в Елхово. 

Началото е поставено на същата дата през 1958 г. от Иван Желязков – създател и пръв директор на музея.

Институцията посреща своят 60-ти рожден ден в основно ремонтирана, санирана и реновирана сграда по проект на Община Елхово и благодарение на нея през последните 10 години музеят изцяло поднови материалната си база и използва съвременни технологии в своите експозиции – информациони терминали, аудио гид система, дигитализация на музейните фондове и др.

За 60 години в музея са събрани и запазени десетки хиляди единици родова памет от края на ХІХ и началото на ХХ век. Съхранени са над 23 000 експоната, отразяващи и документиращи богатото културно-историческо наследство на Елховския край. От тях 15 000 съставляват основните музейни фондове „Етнография” и „Археология“. Приоритетно представят разнообразното етнографско и археологическо наследство на община Елхово и на голяма част от Странджанско – Сакарския край.

В документалния и фотоархива му се пазят десетки хиляди оригинални документи и фотографии, свързани с развитието на този край от Освобождението до днес, както на местното население, така и на българските преселници от Одринска и Беломорска Тракия.

Етнографско-археологически музей – Елхово е една от най-популярните, развити и интересни дестинации в Югоизточна България, особено с участието му в Националните туристически движения „Опознай България – 100 Национални туристически обекта” под № 100 и в Националното движение „Обичам България” под № 201.

Доказателство за национално признание за значимостта на Етнографско-археологически музей – Елхово и за цялостната му дейност е награждаването му с орден „Кирил и Методий” – I степен и „Почетен герб на Община Елхово – Златен”.

Източник: elhovo.news


В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки