Акад. Димитър Косев ръководи издаването на многотомната „История на българия“


Акад. Димитър Косев ръководи издаването на многотомната „История на българия“
22 Декември 2018, Събота


Роденият преди 115 години историк разработва и много от проблемите на българското Възраждане

Автор: Атанас Коев

Димитър Косев е виден български учен-историк, оставил трайна диря в историческата ни наука през втората половина на ХХ век и достигнал до високото научно звание академик. Той е директор на Института по история на БАН в продължение на 12 години, а 6 години е ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На 24 декември се навършват 115 години от неговото рождение.

Бъдещият историк е роден на 24 декември 1903 г. в карнобатското село Санджикларе (дн. село Грозден). През 1930 г. завършва история в Софийския университет, като след това специализира обща история в Полша. Когато се завръща в България започва работа като гимназиален учител, първоначално в Златица, а след това в Дупница. През 1934 г. се установява да живее в София, където отново е учител по история до 1945 г.

През 1945 г. Димитър Косев е назначен за асистент в Софийския университет. Той бързо израства в научната кариера, като от 1947 г. е доцент, а от 1950 г. – професор. През 1951 г. е избран за член-кореспондент на БАН, а от 1961 г. е академик.

От 1950 г. проф. Косев е завеждащ на Катедрата по нова и най-нова история на България, която оглавява до 1972 г. През 1962 г. е избран за ректор на Университета и е на този пост до 1968 г. Междувременно от 1950 до 1962 г. завежда и Секцията по Обща история в Института по история при БАН. В същия този период е и директор на института. От 1973 до 1982 г. е заместник-председател на БАН и председател на Националния комитет на българските историци, както и на Българското историческо дружество.

Академик Косев ръководи Главните редакции на академичните исторически трудове „История на България“ в две части, излязъл от печат в периода 1954-1955 г. и на многотомната „История на българия“, започнала да излиза през 1979 г.

В Софийския университет видния наш историк чете лекции по: Нова българска история, Българско национално-революционно движение през втората половина на XIХ век, Възраждане, Национално-освободителното движение през Възраждането и др.

Научните интереси на акад. Димитър Косев основно са насочени към проблемите на Българското възраждане и Новата българска история.

Видният български историк умира на 15 октомври 1996 г. в София, оставяйки трайна диря в историческата наука, особенно в областта на Възраждането и на новата ни история.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки