Проф. Янко Тодоров - един от видните изследователи на античната история на нашите земи


Проф. Янко Тодоров - един от видните изследователи на античната история на нашите земи
20 Декември 2018, Четвъртък


Той е един от малцината наши историци, специализирали последователно в три престижни европейски университет – Мюнхенския, Оксфордския и Кембриджкия

Автор: Атанас Коев

На 22 декември се навършват 125 г. от рождението на Янко Тодоров – един от изявените български учени историци от 20-те до 50-те години на ХХ век, дългогодишен професор в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е сред големите ни специалисти по стара история на нашите земи.

Бъдещият историк е роден в Пещера на 22 декември 1893 г., като първоночално учи в родния си град, където завръшва основно и средно образование. След това се записва да следва история в Софийския университет. Дипломира се с отличие и е изпратен на специализация в Германия. В Мюнхенския университет специализира стара история на света и класическа филология. Впоследствие продължава специализацията си по същите науки във Великобритания, в престижните Оксфордски и Кембриджки университети.

В средата на 20-те години на ХХ век Янко Тодоров се завръща в България и се отдава на научна и преподавателска работа. Младият историк е привлечен като асистент в Катедрата по стара история на Софийския университет, където прави блестяща кариера – от 1932 г. е доцент, а от 1933 г. професор по антична история. Научните му интереси са насочени основно към старата история на българските земи.

Видният български историк умира на 10 май 1951 г. в София, на 57-годишна възраст, в разцвета на творческите си сили. Въпреки това той ни оставя богато научно наследство, като по-важни негови трудове са: „Паганизмът в Долна Мизия“, излязъл от печат през 1928 г., „Тракийските царе“ (1933 г.) и „Античната култура в България“ (1942 г.), в съавторство с Иван Велков и др.

С дейността си като учен историк професор Янко Тодоров оставя трайна диря в българската историческа наука и по-конкретно в изследването на античната история на нашите земи.  Той е един от малцината наши историци, специализирали последователно в три престижни европейски университет – Мюнхенския, Оксфордския и Кембриджкия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки