Двама от квесторите на КТБ се изправят пред съда


Двама от квесторите на КТБ се изправят пред съда
17 Декември 2018, Понеделник


Ако бъдат признати за виновни, Светослав Лютов и Елена Костадинчев могат да получат наказание затвор до 12 години

Автор: Янко Крумов

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу двама от квесторите на КТБ за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Светослав Лютов и Елена Костадинчев са предадени на съд затова, че в периода от 20 август 2014 г. до 14 януари 2015 г. в гр. София, действайки в качеството си на длъжностни лица – квестор при „Корпоративна търговска банка“ АД, не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество и от това последвали значителни щети на Фонда за гарантиране на  влоговете в банките (ФГВБ).

Причинените вреди са за общо 1 070 383,83 лв.

Престъпното поведение на двамата обвиняеми се състои в разпореждане за осчетоводяване на предсрочно прекратяване на 9 броя договори за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент, вследствие на което депозитите били прехвърлени за изплащане към „Фонд за гарантиране на влоговете в банките“ (ФГВБ) в нарушение на Закон за гарантиране на влоговете в банките.

По отношение на двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Ако бъдат признати за виновни Светослав Лютов и Елена Костадинчев могат да получат наказание „лишаване от свобода“  от 3 до 12 години, както и лишаване от право да упражняват определена професия или дейност и лишаване от право да заемат държавна или обществена длъжност.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки