В Страсбург е обявен ден на траур в памет на жертвите на атаката


В Страсбург е обявен ден на траур в памет на жертвите на атаката
12 Декември 2018, Сряда


Петима от ранените са в критично състояние, нападателят все още не е заловен

Автор: Десант

Стрелбата на коледния базар в Страсбург снощи е терористичен акт, обявиха от офиса на парижката прокуратура. При атаката бяха убити трима, 12 са ранените, половината от които са в критично състояние. Това съобщи на специален брифинг вътрешният министър Кристоф Кастанер, цитиран от БНР. 

Той посочи, че стотици служители на силите за сигурност и два хеликоптера са мобилизирани в опит да бъде заловен нападателят, който Кастанер определи като добре познат на полицията. Кастанер каза още, че Франция повишава степента на тревога, засилва граничния контрол и охраната на коледните базари.

"Правителството реши да повиши нивото до това на непосредствена опасност от атентати като засили контрола по границите и наложи още по стриктни мерки за сигурност по коледните базари в цялата страна, за да предотврати риска от атаки на подражатели. Ще има и много по голяма мобилизация на силите за сигурност на френска територия", обясни Кастанер.



Съобщава се, че нападателят в Страсбург е бил ранен от военните, преди да избяга. Противоречива е информациите дали мъжът е притиснат от силите за сигурност.

Според част от информациите 29-годишният стрелец се е барикадирал в квартал "Нойдорф" и е тежко въоръжен, според други обаче - той е успял да избяга с кола и на този етап не е локализиран. Известно е, че стрелеца се намира в списъка на наблюдение на предполагаеми екстремисти.

След инцидента полицията в Страсбург евакуира центъра на града. 

В Страсбург е обявен ден на траур в памет на жертвите на атаката. Президентът на Франция Еманюел Макрон поднесе съболезнования на роднините на жертвите на трагедията.

"Цялата солидарност на нацията е насочена към Страсбург, към жертвите и техните семейства", написа Макрон в Туитър.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки