Оръжеен арсенал с рекордни размери е открит в София


Оръжеен арсенал с рекордни размери е открит в София
Снимка: бТВ
05 Декември 2018, Сряда


65 автомата „Калашников”, 37 „Скорпион”, 43 пистолета, 2 сандъка със запалки за гранати, 487 цеви, 2 пушки помпи, 14 дръжки със спусък за РПГ и 50 000 патрона са били укрити в частен гараж близо до парк „Гео Милев”


Автомати „Калашников”, пистолети и огромно количество боеприпаси и барут са били открити при спецакция на ГДБОП в столицата. Арсеналът с рекордни размери е бил намерен в гараж близо до парк „Гео Милев”. Ползвателят е в ареста, съобщава бТВ.

Междувременно, в казанлъшкото село Хаджи Димово и в Габарево петима бяха задържани заради друга голяма незаконна оръжейна пратка и изработка на фалшиви документи.

Според антимафиотите единственото възможно предназначение на оръжията е тероризъм.

Стар познайник на полицията

е притежателят на незаконния оръжеен склад в подземен гараж в столицата. Ивайло Попов беше осъден на първа инстанция на 3 г. затвор, след като пред 2016 г. беше спряна контрабандна пратка с 50 картечни пистолета „Узи”.

Този път обаче ударът на антимафиотите е още по-впечатляващ – 65 автомата „Калашников”, 37 „Скорпион”, 43 пистолета, 2 сандъка със запалки за гранати, 487 цеви, 2 пушки помпи, 14 дръжки със спусък за РПГ и 50 000 патрона.

Намерени са и 8 кг черен барут. „При евентуално възпламеняване, според специалистите, на мястото на блока е щяло да остане само дупка”, отбеляза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Той допълни, че част от автоматите са били обезопасени, но са вървели в комплект с всички необходими части, за да се преправят отново на бойни. По думите му схемата – купуване на годно оръжие и фиктивно обезопасяване, се е използвала за зареждане на черния пазар.

„Лицето е с прехвърлени фирми на негови роднини и няма нищо общо с търговията с оръжие”, отбеляза началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Друга мащабна акция

по противодействие на незаконната търговия с оръжие е била проведена вчера в Казанлъшко. Там са намерени 17 автомата „Калашников” и 15 пистолета, като всички оръжия са били със заглушители.

Сред задържаните петима има иранци и българи, като един от арестуваните е бил „свързващо звено” с друга група, която държала печатница за фалшиви документи. Там пък са били открити неистински израелски, унгарски и италиански лични документи, канадски визи, документи на арабски език и на фарси и т.н.

Според антимафиотите към момента е категорично доказано, че оръжието е изнесено от завод „Арсенал”. „И в момента на нас не са ни ясни много неща, като например как тези оръжия излизат от завод „Арсенал”, но управителите на тази фирма би трябвало да вземат необходимите мерки, защото това криминално излизане на оръжие от това предприятие вероятно ще продължи”, посочи Спиридонов.

„Толкова много оръжие хванахме, колкото специалните бригади нямат – а и същото по качество”, коментира министър-председателят Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерски съвет.

Той обърна внимание на военния министър Красимир Каракачанов, че част от автоматите са били „с такива заглушители, Краси, като за специалните части, баретите”. На последвалия коментар да се ползва заловеното за превъоръжаване на армията, Борисов посочи, че става дума за „една рота автомати, пистолети, гранатомети”.






В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки