Тревожна новина от ООН: 2018 г. е една от най-топлите в историята


Тревожна новина от ООН: 2018 г. е една от най-топлите в историята
Карта: WMO
02 Декември 2018, Неделя


Глобалната средна температра за първите 10 месеца на тази година е с 1 градус по Целзий по-висока, отколкото в доиндустриалната епоха

Автор: Десант

Глобалната температура през 2018 г. е четвъртата по големина за цялата история на метеорологичните наблюдения на планетата, заявиха от ООН, подчертавайки настоятелно за необходимостта от предприемане на действия за задържане на затоплянето на климата на Земята. 

В доклада, публикуван в навечерието на срещата за климата в Полша, Световната метеорологична организация (СМО) се посочва, че 20 от последните 22 години са били най-топлите в историята на наблюденията.

"Това означава, че последните четири години — 2015, 2016, 2017 и 2018 — са най-топлите в тази серия" — се казва още в предварителния доклад на ООН за състоянието на климата през изминаващата година.

"Тенденцията за глобално затопляне е очевидна: то е в ход" — заяви пред журналисти в Женева шефът на СМО Петер Таалас. 

В документа се отбелязва, че глобалната средна температра за първите 10 месеца на тази година е с 1 градус по Целзий по-висока, отколкото в прединдустриалната епоха (1850–1900).



Делегации от почти 200 страни ще се съберат в следващата седмица в Полша за срещата за климата  COP24, на която ще се обсъди актуализирането и развитието на Парижкото споразумение.

Новият му вариант трябва да влезе в сила през 2020 г. и ще цели ограничаване на глобалното затопляне с по-малко от  1,5 °С.

Експертите обаче предупреждават, че към 2100 г. вероятно температурите ще надвишат 3 °С, и затова е нужно правителствата по света да засилят планираните мерки. 

"Всеки градус оказва влияние върху много неща: човешкото здраве, достъпът до храна и прясна вода, изчезването на животни и растения, състоянието на кораловите рифове и морския живот, производителността, продоволствената безопасност, устойчивостта на инфраструктурите и градовете, скоростта на топенето на ледовете, а също така и бъдещото потъване на островите и крайбрежните територии — подчертава заместник-шефът на СМО Елена Манаенкова.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки