Археолог разказва за съдовете хранилища, намерени по българското черноморско крайбрежие


Археолог разказва за съдовете хранилища, намерени по българското черноморско крайбрежие
Снимка: РИМ-Бургас
29 Ноември 2018, Четвъртък


Те са били използвани преди 7000 години

Автор: Десант

През пролетните месеци на 2008-2009 г. се провеждат първите археологически разкопки на праисторически паметник на културата в община Бургас. При сондажните проучвания са открити голямо количеството (цели и фрагментирани) антропоморфни съдове хранилища. Върху тялото им пластично е оформен женски бюст, а в шията им са пробити по два отвора, изобразяващи очи.

Образци от подобна древна посуда - със същата форма, същото разположение на украсата и сходни орнаментални мотиви, са намерени и в други праисторически обекти, разположени по българското черноморско крайбрежие. Те са били използвани преди 7000 години.

За тях ще разкаже специалистът по праистория и ръководител на проучванията на Селищна могила Бургас в местността Солна нива археологът Мирослав Класнаков. Неговата лекция "Ранно- и среднохалколитни антропоморфни съдове хранилища от българското черноморско крайбрежие" е поредната тема от образователната програма на Регионален исторически музей - Бургас.

Тя ще бъде представена в събота в 11,30 ч., в залата за презентации на Природонаучната експозиция (ул. „К. Фотинов” 30).

Входната такса е преференциална – за възрастни 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.


В категории: Новини , Праистория , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки