Проходът на републиката е най-невралгичната точка в Старозагорска област


Проходът на републиката е най-невралгичната точка в Старозагорска област
Снимки: Областна управа Стара Загора и интернет
14 Ноември 2018, Сряда


Вижте още кои пътни участъци в региона е добре да бъдат ремонтирани основно, за да се облекчи движението и намали броят на произшествията

Автор: Десант

Проходът на републиката е най-невралгичната точка в Старозагорска област, на която ежегодно се регистрират най-много катастрофи. За 24 часа там са засичани около 5000 различни нарушения от страна на водачи, като 80% принадлежат на шофьори на камиони над 12 тона.

Тези данни изнесе директорът  на Областно пътно управление Илия Златев по време на състоялото се днес в Града на липите заседание на Областната комисия за безопасност на движението, председателствано от областния управител Гергана Микова.

На него бяха предложени мерки, които трябва да се вземат с цел намаляване на пътно-транспортните произшествия в региона, които Микова обаща да бъдат обобщени в един доклад и изпратени за обсъждане в Държавната комисия по безопасност на движението към МВР.



„С цел повишаване на безопасността на движението направихме цялостно преасфалтиране на 7 участъка в прохода. Подменена е напълно маркировката, пътните знаци и мантинелите на целия проход. Изрязани са храстите край шосето“, изтъкна на форума Илия Златев. Въпреки това за една година на Хаинбоаз има 8 загинали при катастрофи.

Според пътния шеф е необходимо на прохода да се въведе система за постоянен контрол на скоростта с цел намаляване на тежките инциденти.

Като участъци с висока концентрация на ПТП бяха посочени също пътят Стара Загора-Нова Загора, Гурково-Мъглиж. Стара Загора-Димитровград. Статистиката показва, че голяма част от произшествията в Старозагорска област стават на напълно прави участъци с добра настилка и маркировка. Причина за тях най-често е несъобразената скорост на шофьорите.

Директорът на ОПУ посочи и пътни участъци в областта, които според специалистите е добре да бъдат ремонтирани основно, за да се облекчи движението и намали броят на произшествията. Сред тях са пътят между Паничерево и Гурково, отсечката между селата Ягода, Зимница, Шаново и Ветрен, пътят от с. Шипка през Шейново, разклона за Павел баня, до навлизането на шосето в Пловдивска област.

От сектор „Пътна полиция“ съобщиха, че в момента в областта работят 3 автоматизирани системи за контрол на скоростта. От миналата година „Пътна полиция“ разполага с нова мобилна камера, която може да засича няколко автомобила едновременно. В полицията очакват още 2 нови стационарни камери, които ще бъдат поставени в общините Павел баня и Казанлък.

Статистиката на „Пътна полиция“ показва, че броят на пътно-транспортните произшествия тази година е с 200 по-малко в сравнение със същия период на миналата година, убитите също са с 4-ма по-малко, но тези данни не са успокояващи.  Основно произшествията стават на главната пътна мрежа на места с добра настилка. Безразсъдно изпреварване, неспазване на предимство и на ограниченията на скоростта, отклоняване на вниманието на шофьора са сред основните причини за тежки катастрофи.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки