Изнасят в бургаския музей лекция за черноморското крайбрежие в древността


Изнасят в бургаския музей лекция за черноморското крайбрежие в древността
12 Ноември 2018, Понеделник


В резултат на колебанията на морското равнище през вековете днес редица древни селища и пристанища се намират под вода, а съществуването им остава загадка за учените

Автор: Десант

Черно море вероятно е било известно на народите, населявали Източното Средиземноморие, още през второто хилядолетие преди Христа. Опитни мореплаватели и по-късно пътешественици оформят устойчивите представи „за черното, крайното, северното море”, които се срещат включително и в съчиненията на раннохристиянските автори.

Лекция на Милена Дамаскова, уредничка в археологическата експозиция при Регионален исторически музей-Бургас ще представи сведения от средновековни извори и картови изображения за крайбрежните територии на съществуващите по това време тук Византия и България. На 17 ноември изследователката ще обобщи изследванията върху развитието на родното крайбрежие в древността и как то се е повлияло от динамиката на покачване и спадане на морското равнище. В резултат на този процес днес редица древни селища и пристанища се намират под вода, а съществуването им остава загадка за учените.

Традиционната съботна лекция в бургаския музей е с начален час 11,30 ч. в залата за презентации на Природонаучната експозиция (ул. „К. Фотинов” 30). Входната такса е преференциална - за възрастни 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки