Ще се увеличат правомощията на кметовете на малките населени места


Ще се увеличат правомощията на кметовете на малките населени места
12 Ноември 2018, Понеделник


До срещата се стигна, след като градоначалниците обявиха, че ще протестират заради разпределението на парите за кметствата в бюджета

Автор: Янко Крумов

Договорени са промени в законодателството, които да засилят отчетността на общинските власти. Това е станало на среща на кметове на малки населени места с премиера Бойко Борисов и вицепремиера по икономическата и демографска политика Валери Симеонов, съобщи финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БГНЕС.

До срещата се стигна, след като градоначалниците обявиха, че ще протестират заради разпределението на парите за кметствата в бюджета. Кметовете настояват всяко населено място да има самостоятелен бюджет, а общинските кметове да са задължени със закон да спазват това.

„Това, което постигнахме днес, е разбирането, че с промени в законодателството ние ще увеличим отчетността на общинските кметове от гледна точка на ангажиментите към отделните кметства, без, разбира се, с това да отнемаме техните правомощия, които са разписани в закона.

Но ще увеличим и правомощията на кметовете на кметства по отношение на активности на общината, които се случват на територията на кметството, за което тези хора са се явили за избори и са приели конкретни ангажименти към местната власт“
, уточни Горанов на брифинг в Министерски съвет.

„Конституцията определя основната единица на местното управление – Общината и Общинският съвет е представител на местната общност, това е местният парламент. Да поставяме под съмнение неговите функции и възможността да взима решения означава да поставим под съмнение конституцията и логиката на местното самоуправление въобще“, коментира Горанов.

Той подчерта, че „през следващата година бюджетните отношения на държавния бюджет с общините нарастват с половин милиард, като една не малка част – около 120 милиона, са в частта, която зависи от местните общности“, каза той като подчерта, че това не е било тема на разговорите.

“Колегите поставиха проблеми, които не биха съществували, ако местите власти са в хармония и синхрон“, каза Горанов.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки