Девет короновани глави и едно погребение


Девет короновани глави и едно погребение
09 Ноември 2018, Петък


Вижте кой е единственият кадър, на който може да се видят събрани на едно място толкова много монарси, след които е и нашият Фердинанд

Автор: Диана Славчева

За погребението на крал Едуард VII на 20 май 1910 г. в Лондон се събират суверените на девет европейски царства. Сред опечалените се нареждат девет царе, които позират за обща снимка в замъка Уиндзор. Това е единственият кадър на събрани на едно място толкова короновани глави.

От деветимата, четирима ще бъдат свалени и един убит. В рамките на пет години Великобритания и Белгия пък ще воюват с Германия и България.

Стоящи от ляво на дясно на уникалното фото са: норвежкият крал Хокон VII, българският цар Фердинанд, крал Мануел Португалски, Вилхелм II – Кайзер на Германия и крал на Прусия, гръцкият крал Джордж І, белгийският крал Албърт, а седнали са: (от ляво на дясно): испанският крал Алфонсо XIII, домакинът крал Джордж V и датският крал Фредерик VIII.



Джордж V е свързан с кръвни или брачни връзки с повечето от суверените на Европа, повечето от които присъстват на кралското погребение в Уиндзор. На траурната церемония той успява да се види с двама свои  чичовци – монарсите на Дания и Гърция, първите си братовчеди – кралят  на Норвегия и германския кайзер; с испанския крал), първи братовчед (немски император), с братовчед си по линия на съпругата си – испанския крал и още трима по-далечни братовчеди с родови корени от издънки на династията Сакскобургготски – владетелите на България, Португалия и Белгия.

Малко повече от век по-късно, само пет от деветте държави, представени от коронованите особи на фотографията, все още съществуват и днес като монархии.


В категории: История , Нова история , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки