За да сте здрави и засмени, яжте райски ябълки от Хрищени


За да сте здрави и засмени, яжте райски ябълки от Хрищени
05 Ноември 2018, Понеделник


Това е мотото на селския фестивал, който ще се проведе за дванадесети път в старозагорското село, на което е символ екзотичният плод

Автор: Десант

На 17 ноември за дванадесети пореден път в старозагорското село Хрищени ще се проведе празникът на един от най-вкусните и полезни плодове – райската ябълка. 

„За да сте здрави и засмени, яжте райски ябълки от Хрищени“ – това е мотото на селския фестивал, който традиционно събира любителите на този символ на населеното място. 

Дървета с екзотичния плод растат в дворовете на над 150 тукашни къщи. Според историческите данни първите 16 дръвчета в Хрищени донесъл през 30-те години на миналия век местният свещеник Николай, който бил приятел с главния овощар на Борис ІІІ.

Освен невероятно красива и вкусна, райската ябълка е и много полезна. Консумацията й подпомата профилактика на сърдечносъдови заболявания, а освен това забавя отслабването на зрението и стареенето на кожата, твърдят организаторите на фестивала.

Названието й идва от вярването, че тъкмо тя е растяла в библейския рай и нейния плод са откъснали Адам и Ева, а не плодът на обикновена ябълка. 

Иначе родината й е Китай и Япония. У нас започва да се отглежда едва през 40-те години на миналия век – по Черноморието, Пловдив, Сопот, Карлово, Стара Загора, Сливен, Хасково, Ивайловград, Сандански и Петрич.

Сладкият плод е известен още като  „медовина“. Дърветата виреят най-добре в субтропичния климат, макар че голяма част от сортовете издържат без повреда дори при -20 °С. Цъфтежът й е през май, а височината на дървото достига до 10 метра. 


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки