БАБХ с информация за собствениците на птицеферми във връзка с инфлуенцата по пернатите


БАБХ с информация за собствениците на птицеферми във връзка с инфлуенцата по пернатите
Снимка: Дарик нюз
04 Ноември 2018, Неделя


На брифинга ръководството и експерти на БАБХ ще обосноват засиления надзор на птицевъдните обекти, както и предприетите действия и планираните бъдещи мерки за превенция и контрол на заболяването

Автор: Десант

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) свиква пресконференция по повод епизоотичната обстановка в страната по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Срещата с медиите ще се проведе в сградата на Централното управление на агенцията в понеделник, от 14,00 ч.

На брифинга ръководството и експерти на БАБХ ще обосноват засиления надзор на птицевъдните обекти, предприетите действия и планираните бъдещи мерки за превенция и контрол на заболяването, които се прилагат стриктно съобразно разпоредбите на действащото законодателство.

Участниците в брифинга ще представят как се развива заболяването Инфлуенца по птиците в България, как се изпълняват мерките в и около огнищата с болестта, защо се създават предпазни зони и зони на наблюдение, какво налага по-висока честота на лабораторен контрол за доказване липса на инфекция с вируса, както и какви са процедурите за лабораторно изследване за наличие на вируса и какви указания дава БАБХ на птицевъдите с цел намаляване на риска от разпространение на инфекцията.

БАБХ ще изнесе и резултатите от срещата с представили на птицевъдната индустрия, която ще се проведе по-рано същия ден. Тя е част от организираните регулярни работни срещи с представителите на птицевъдния сектор, които целят не само запознаване с епизоотичната ситуация в страната и наложените предпазни мерки, но и вземането на решения от общ интерес за засегнатите страни и обществото като цяло.

Припомняме, че в Хасково се очаква над 200 души да останат без работа в една от най-големите ферми за угояване и гушене на патици в България заради мерките, които наложи БАБХ заради птичия грип.

Вчера работници излязоха на протест, а собственикът й Павел Челебиев съобщи пред журналистите, че някой в страната иска да убие този бизнес.

Ябълката на раздора се оказва изискването птици от фермите да могат да се транспортират в страната само след лабораторно изследване за наличие на инфлуенца. Т.е от люпилнята на фермата край Хасково до помещението за гушене на патицата има 200 м, за да бъдат преместени от едното помещение в другото, новоизлюпените патета първо трябва да бъдат изследвани. Такова обаче не е направено.

Това на практика означава, че новоизлюпените днес патета, които са хиляди, ще умрат до 24 часа от дехидратация. Павел Челебиев твърди, че от БАБХ не си вдигали телефоните и нямат никаква информация. От агенцията обаче контрираха, че това не е вярно.

В град Раковски пък се е провело събрание на производителите на патици. Там е било взето решение в понеделник да излязат на мирен протест пред вратите на БАБХ, каза Челебиев. Той  обясни още, че специалистите са обявили огнища на птичи грип, но специалистите не са им оставили контролни проби за птичия грип и че се съмняват в истинността, че има инфлуенца по птиците. 




В категории: Новини , Съвети за земеделието , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки