Хореографи от цяла България настояват за защита на авторските си права


Хореографи от цяла България настояват за защита на авторските си права
29 Октомври 2018, Понеделник


Това стана на тазгодишната среща на Асоциацията на хореографите в България, която се проведе в Плевен

Автор: Десант

През този уикенд Асоциацията на хореографите в България (АХБ) избра Плевен за място на своята годишна среща. Организацията съществува от близо четири години, като инициатор за създаването й и неин председател е хореографът Христо Ив. Димитров - хореограф и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл "БЪЛГАРЕ".

АХБ работи за консолидиране на творците от хореографската гилдия у нас, защитава интересите им пред институциите и дава дейни предложения за развитието на танцовото ни изкуство, подкрепя каузи, утвърждаващи танцовите традиции, работи за издигане престижа на професията хореограф, провежда обучения на специалисти в областта на танца и насърчава лицензираните хореографски практики.

От 2017 г. в Световния ден на танца, 29 април, Асоциацията връчва своите Годишни награди на тържествена церемония в Зала 1 на НДК. Наградните статуетки са в 11 категории, а номинираните творци са от различни жанрове и сфери на танцовото изкуство.

Също от 2017 г., заедно с Фондация "БЪЛГАРЕ", АХБ е сред инициаторите и съорганизаторите на ежегодния Международен фестивал за танцово изкуство в Кранево, който се провежда вече две поредни лета в популярното черноморско селище в първата седмица на юни.


Момент от тазгодишната среща на АХБ

Основни теми на настоящата тазгодишната среща бяха наболелите проблеми от сферата на  съвременното танцово изкуство у нас: защитата на авторските права на хореографите и настояването за приемане на съответния закон; положението учители по физкултура (неспециалисти, а не хореографи) да преподават български народни танци в училище, както и разделянето на българското изкуство на държавно и частно, което поставя в дискриминирана позиция частните формации, оставени да оцеляват на свободния пазар без никаква подкрепа от държавата, независимо от показаните отлични професионални резултати.

На срещата присъстваха членове на Асоциацията, видни хореографи и танцьори от цялата страна. Задушевна дружеска вечер, организирана от домакините - Фолклорен клуб “Северняците” с ръководител Джейлян Демирев по повод тяхната 10-годишнина, бе запомнящ се финал на събитието.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки