Лекари от цялата страна почетоха паметта на проф. Иван Андреев


Лекари от цялата страна почетоха паметта на проф. Иван Андреев
22 Октомври 2018, Понеделник


„Татко Андреев“ – така студентите са наричали основателят на българската педиатрична школа

Автор: Десант

„Няма по-голям диагностик, няма по-голям лечител, няма по-голям човек от проф. д-р Иван Андреев“. Така накратко д-р Лилия Учкунова охарактеризира своя идол в медицината по време на проведената в Града под тепетата през уикенда Осма национална конференция „Спешна педиатрия“, посветена на 120 години от рождението на проф. Иван Андреев и на 110 години от рождението на проф. Иван Вапцаров.

Проф. Андреев е един от основателите на българската педиатрична школа и създател на Пловдивската педиатрична школа.

През далечната 1931 г. софийският лекар д-р Иван Андреев е командирован в Пловдив да организира първото извънстолично детско отделение у нас, припомни в пространно експозе проф. д-р Борис Бойкинов, бивш ръководител на катедрата по педиатрия към Медицински университет Пловдив.

Една година д-р Андреев като един апостол самоотвержено обслужва само с 2 болнични сестри 60 тежко болни деца в създаденото от него отделение. Вместо след приключването на командировката си да се върне в София д-р Андреев остава в Пловдив, за да разкрие и инфекциозно отделение.

„Той е велик!“, e категоричното мнение на американското медицинско светило Валдо Нелсон след 2-часов разговор с българския лекар.

„Татко Андреев“, така студентите са го наричали помежду си, заради отношението му към тях самите, но най-вече към децата.



Проф. д-р Андреев е пример за това какъв трябва да бъде един истински лекар с призвание - не само феноменален професионалист, но и човек, отдал живота си да помага на нуждаещите си. Грижил се е безвъзмездно и за сираците, и за децата на транспортните работници. Проф. Андреев лансира идеята за създаване на млечните кухни. Разкрива десетки здравно-съвещателни станции (първите форми на детските консултации).

Легендарният лекар, чието име носи Детската клиника на Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив, е и уважаван общественик. Видният лекар Теофил Груев, предлага Иван Андреев за свой наследник на поста Председател на Лекарския съюз в Пловдив.

Андреев е единодушно избран и оглавява дълги години тази ползваща се тогава с голям авторитет организация в периода до 1944 година, когато новата политическа власт сменя ръководството.

На този пост той разгръща огромна здравно-просветителска дейност. Работи и за това всички пловдивски лекари да спазват високи морални стандарти в медицинската професия, както и да се преустанови тяхното нарушаване.

По-късно той е председател на Дома на културата на здравните работници. Заема и длъжността ректор на Народния университет, бил е и заместник-ректор по лечебната, учебна и научна дейност на Медицински университет - Пловдив. Има разностранна научна дейност с много публикации. Бил е републикански консултант по педиатрия. 

Андреев е не само лекар с три специалности (детски болести, инфекциозни болести и рентгенология), но художник и скулптор със самостоятелни изложби, както и цигулар.

На годишнината проф. Бойкинов припомни, че първият учебник у нас по инфекциозни болести, валиден и сега, е написан от проф. Андреев. 

Той разказа подробно и за проф. д-р Иван Вапцаров, избран през 1951 г. за пръв помощник на проф. Андреев. През 1965 година Вапцаров оглавява катедрата и клиниката по педиатрия в Пловдив след пенсионирането на проф. Андреев и продължава делото на своя учител. Доразвива Пловдивската педиатрична школа, ръководи научното развитие на лекарите, преподава и пише много научни трудове.

Проф. Вапцаров създава първото в страната детско ревмо-кардиологично отделение, заедно с противоревматичен диспансер, както и първото детско неврологично отделение. Даже в пенсионна възраст проф. Вапцаров за пръв път в България насочва колегите си към диагностиката на лаймската болест. 

Проф. Бойкинов цитира изявления за двамата професори и от чл. кор. проф. Стефан Костянев, дмн, ректор на МУ Пловдив, проф. Георги Петков, д-р Тотко Найденов и д-р Иван Пешев.

Инфекционистът проф. д-р Хюсник Бояджиян припомни какъв забележителен диагностик е бил проф. Андреев. Той е определял с абсолютна точност заболяването дори въз основа само на слухови, без визуални впечатления. Непрекъснато е търсен от болни и лекари от цяла България заради феноменалните си диагностични способности.

„Да не се губи духът и човещината в медицината – лекарите да подхождат към човека цялостно, а не да подхождат технически към болестта“. Този съвет на баща си припомниха дъщерите на проф. Андреев – проф. д-р Цанка Андреева и доц. д-р Невена Андреева. 

Те споделиха с тъга, че само преди дни от този свят си е отишъл дългогодишният ръководител на катедрата по патологична анатомия проф. Христо Миленков, който е познавал делото на проф. Андреев, още от времето, когато е бил негов студент в първия випуск на Медицинския факултет в Пловдив.

Като председател на комитета за честването на 110 години от рождението на проф. д-р Иван Андреев, проф. Миленков е внесъл предложение и активно е поддържал идеята да се изгради паметник и да се назове улица на името на голямата личност Андреев, но след 10 години това все още не е осъществено.


В категории: Добри Вести , Медицина

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Стоян
24.10.2018 23:14:07
2
0
Да си детски лекар в призвание. Чувал съм от хора, които са се учили от проф. Андреев много интересни истории за него. Поклон!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки