Стотици миряни в Монтана се докоснаха до чудотворната икона на Света Богородица "Скоропослушница"


Стотици миряни в Монтана се докоснаха до чудотворната икона на Света Богородица "Скоропослушница"
18 Октомври 2018, Четвъртък


Иконата пристига от град Ананиев, Одеска област, Украйна. Тя ще остане в Монтана до вечерта в четвъртък, след което ще бъде отнесена в Чипровския манастир „Свети Иван Рилски"

Автор: Десант

Стотици жители и гости на Монтана се докоснаха до чудотворната икона на Света Богородица "Скоропослушница", която пристигна в града в късни следобед на 17 октомври. Светинята бе посрещната тържествено от свещеничеството в Монтана. 

Иконата пристига от град Ананиев, Одеска област - Украйна. Тя ще остане в храм „Свети Свети Кирил и Методий" за поклонение на вярващите до вечерта в четвъртък,18 октомври.

След това ще  бъде отнесена в Чипровския манастир „Свети Иван Рилски", където от вечерта срещу 19 октомври ще започнат празничните богослужения по повод Деня на най-почитания български светец.

В събота и неделя - 20 и 21 октомври, чудотворната икона ще  бъде изложена за преклонение в Клисурския манастир. От 22 октомври ще бъде в катедралния храм Свети Димитър във Видин. Там ще остане за празника на светеца, покровител на града на 26 октомври.

Тази икона на Божията майка е била  нарисувана от иконописците в манастир Свети Великомъченик Панталеймон” - Света Гора, през 1893 г. Осветена е в Дохиарската света обител, където още през X век се е прославил оригиналният чудотворен образ на "Скоропослушница".

През 1915 г. иконата е дарена на съборния храм, посветен на Св. Александър Невски в град Ананиев, в Украйна.

Пред иконата на Пресвета Богородица "Скоропослушница" се молим за духовно прозрение, когато човек е объркан и не знае как да постъпи, а също така във всички случаи, когато е нужна бърза и действена помощ в Нейните молитви към Сина.

В миналото пред нея се молели по време на корабокрушения, на внеапни стихии,  на необратими събития, които човек не може да предотврати. При искрена и сърдечна молитва помощта винаги идва.


В категории: Църкви и манастири , Вяра , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки