Невероятно, но факт: Символът на Сливен - старият бряст, се разлисти за празника на града


Невероятно, но факт: Символът на Сливен - старият бряст, се разлисти за празника на града
Снимка: Сливен прес
17 Октомври 2018, Сряда


Зелени клончета са поникнали от стъблото на вековното дърво, което беше съсухрено и всички го считаха за умряло

Автор: Десант

Старият бряст е жив! Зелени клончета са поникнали от стъблото на вековното дърво, което беше съсухрено и умряло, съобщиха почти едновременно местните сайтове "Сливенинфо" и "Сливен прес".

Дървото, което е на над 1100 години, вековен символ на града и истински обичано от сливналии, беше отписано, когато от пролетта насам започна да линее, клоните и листата му да съхнат и да умира постепенно.

Умиращото дърво, на което османците са бесели хайдутите от Сливенско преди пет века, беше дори увековечено на възпоменателна монета от БНБ.

Жителите на града тъгуваха, сипеха черен хумор, че брястът е бил урочасан, откакто през 2014 г. стана европейско дърво на годината и обвиняваха общинарите, че са оставили грижите за символа на Сливен в неправилните ръце.

Преди няколко месеца изникнаха издънки на метри от огромните коренища на дървото, но буквално от няколко дни се оказа, че то не е сухо и кухо отвътре, както предполагаха наетите от общината експерти. Сливналии оживено коментират, че чудото е станало точно в навечерието на празника на града - Димитровден.

"Чудото се случи! След многобройните издънки от корените, имаме нови клончета от стъблото на Стария бряст.

Избило е на две места, като на едното са общо 4. Това дърво, което е расло в продължение на хиляда години, ще продължи да го има в центъра на Сливен", коментира развълнуваният председател на фондация "Стария бряст" Стефан Стефанов.

"Напук на приказките, че Стария бряст е умрял, въпреки липсата на грижи, въпреки това, което се случи с короната, той показа, че иска да живее", добави той пред "Сливен прес".

Стефанов призова кметът на общината да разпореди поставянето на ограда и да се ограничи реално достъпът до дървото, за да се запазят крехките клончета на Стария бряст. "Трябва и да бъде напръскано, защото виждаме как всички издънки са поразени. Задължително е да се полагат грижи и за тези клончета, защото едно от листата отдолу също има подобни признаци. Но вече можем да кажем - няма холандска болест" - категоричен е Стефанов.

Той апелира да се вземат проби от заразените клони, за да се установи докъде са пораженията и те да се изрежат. Стефанов смята, че Старият бряст е бил поразен от гъбична инфекция, която е можело да бъде преборена с едно или няколко напръсквания, което обаче не беше направено.

"Стояха, гледаха го и нищо. Добре, че бяха служителите от озеленяването, които поливаха и прекопаваха внимателно, за да не увредят издънките" - добави председателят на фондация "Стария бряст".




В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки