Патриарх Неофит ще кръсти шест деца в Стара Загора


Патриарх Неофит ще кръсти шест деца в Стара Загора
Снимка: Монитор
05 Октомври 2018, Петък


В рамките на тридневните тържества по случай 180 години от рождението на митрополит Методий Кусев в Града на липите гостува чудотворната икона на Майка Богородица „Скоропослушница“

Автор: Десант

Негово светейшество българският патриарх Неофит ще кръсти в неделя шест деца в Стара Загора. Заедно със архиереите от Светия синод той е на тридневна визита в Града на липите и ще участва в конференцията посветена на 180 години от рождението на митрополит Методий Кусев.

В 9,15 часа в неделя Светейшият патриарх ще бъде посрещнат в храм „Св. Николай“, където ще бъде отслужена Божествена света литургия от синодални архиереи, гостуващите митрополити и духовници, също така и архиерейските наместници и председателите на храмовете в града. Ще се монтира видео стена, на която ще се излъчва богослужението.

След приключването му ще бъде дадено официалното начало на второто издание на кампанията „Направи го за България“, която има за цел да насърчава раждаемостта като помага на родителите, децата им да приемат св. Кръщение. През миналата година се състоя първото издание на кампанията, която се оказа изключително успешна. Тя бе осъществена в 9 града в страната, и в нея са се включили близо 10 000 човека- бебета, деца, родители, роднини, близки и приятели. Инициаторите на идеята с радост споделят за изповедта на една майка, която по време на миналото издание се е разубедила да направи аборт, а през настоящата, вече като щастлива родилка, очаква да кръсти новороденото си дете. Тази година, в храм „Св. Николай“, шест момченца ще бъдат кръстени и ще получат благословението на патриарх Неофит.

Националното кръщене ще се проведе в 11 града – София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Варна, Благоевград, Враца, Русе, Сливен, Шумен.



По време на тържествата в Стара Загора на 6 октомври в 17,00 часа пред парк „Тракия“ (южното платно на бул. „Цар Симеон Велики“), старозагорци ще посрещнат чудотворната икона на Света Богородица „Скоропослушница“, която идва от Украйна.

Литийното шествие, водено от патриах Неофит, митрополитите от Светия Синод, старозагорското свещеничество и гражданите, ще стигне до храм „Свети Николай“, където иконата ще бъде изложена за поклонение. Света Богородица „Скоропослушница“ е покровител на онкоболните. Затова от 18,00 ч. в църквата ще бъде отслужен вечерен молебен за тяхното изцерение.

Чудотворната икона на Майка Богородица „Скоропослушница“ е копие, изографисано в Света гора през 1893 г. Осветена е в манастира Дохиар, където от Х век се намира оригиналната чудотворна икона. През 1915 г. това копие е подарено на църквата „Св. Александър Невски“ в украинския град Ананиев. Иконата ще бъде три дни изложена за поклонение от старозагорци и гостите на града.

Патриарх Неофит и синодалните митрополити ще посетят храм „Света Троица“. Там те ще присъстват на освещаването на ремонтираната сграда на Неделното училище към храма. По-късно ще поднесат венци пред паметника на митрополит Методий разположен в подножието на парк „Аязмото“.

На 7 октомври от 8,30 ч. в храм „Св. Николай“ ще бъде отслужена възкресно-празнична утреня, а от  9,15 ч. Патриарх Неофит и архиереите ще отслужат и Божествена света литургия.


В категории: Вяра , Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки