Патрик Смитьойс с революционна теория за спестяване на пари за топла вода


Патрик Смитьойс с революционна теория за спестяване на пари за топла вода
03 Октомври 2018, Сряда


Холандецът, приел България за втора родина, предлага държавата да инвестира в соларни бойлери за домакинствата

Автор: Силвия Горанова

Патрик Джордж Смитьойс е холандски природозащитник, общественик и режисьор на документални филми, живеещ в България. Роден е на 20 септември 1970 г. Хенгело, Холандия, в семейство на предприемачи. Активно се занимава с проекти със социален характер в България, в която казва, че се чувства като в своя втора родина. През 2016 г. окончателно се убеждава, че единствения начин България да се измъкне от дъното на класацията на най-бедната държава в ЕС е чрез обединяването на стойностни хора и да се сформира колектив, в който всеки да допринася със знанията и експертизата си. През пролетта 2017 г. започна да обикаля България в търсене на Личности и стартира проекта – мисия Свободни.


Патрик Смитьойс

Наскоро холандецът публикува на страницата си във Фейсбук революционна теория за спестяване на пари за топла вода. Той предлага държавата да инвестира в соларни бойлери за домакинствата. Хората ще ги изплащат в продължение на 8-10 години чрез сметките си за ток, но след това топлата вода ще им бъде безплатна, убеден е Патрик Смитьойс.

Ето и неговата теория:

„Приемам, че има около 3 милиона домакинства в България, или поне 3 милиона къщи и апартаменти, в които електрически бойлер осигурява топлата вода. Средно те плащат 300 лева ток годишно за топлата вода. Ако имаха соларни бойлери, разходът пада на около 70 лева на годината. Тоест, спестяват 230 лева.

Изразени в енергийни стойности, нещата горе долу са така: Обикновен бойлер: 2200 квч годишно за средно статистическо домакинство. Соларен бойлер: 500 квч годишно за средно статистическо домакинство.

По този начин едно домакинство спестява около 1700 квч годишно. Уножаваме тази цифра по 3 милиона и се получава, около 5.100.000 мегават часа годишно.

Това отговаря точно на един реактор на Белене, ако имаме в предвид неговото КПД и електрически загуби по трасето.

Ако държавата закупи за всяко домакинство един соларен бойлер, който приблизително струва 2000 лева, говорим за обща инвестиция около 6 милиарда лева.

Много пари ли са това?

Белене ще ни струва най-малко 17 милиарда за 2-та реактора, или 8.5 милиарда за един. Не броим операционните разходи на централата, горивото и таксата за неговото „обезопасяване“ за следващите 100.000 години…

Излиза, че е 30% по-евтино да инвестираме в 3 милиона соларни бойлери. Управленците пак ще имат възможност да крадят в изключително сериозни размери (схемата става подобна на санирането на блоковете – малки, но политическо свързани фирми, които инсталират бойлерите по-районите).

Та, далаверата за държавниците ще е същата, но спестяваме 2.5 милиарда лева от един реактор (с които можем да построим поне 1000 нови детски градини и училища), оставяме слънцето да работи за нас гражданите, вместо урана. Няма да има отпадък и ако стане авария, ще е най много в банята да има теч…

(Не)възможно?

Правителството да подпише споразумение с енергийните дружества. Държавата (тегли кредити на международните пазари срещу 1% лихва годишно), дава пари на българското домакинство за бойлери, а после гражданите в рамките на 8-10 години ги изплащат, чрез месечните сметки за ток.

Още през първите 8-10 години ще им спадне месечната сметка за ток, но след като всеки си изплати бойлера, топлата вода ще му е без пари.“


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки