Миню Стайков заподозрян и в злоупотреба с евросредства


Миню Стайков заподозрян и в злоупотреба с евросредства
Снимка: Днес
18 Септември 2018, Вторник


Установено е, че деветима младежи – деца на служители на обвиняемия, са регистрирали еднолични дружества и са получили 7 милиона лева средства по програмата „Млад фермер”

Автор: Десант

Специализираната прокуратура подозира бизнесмена Миню Стайков и за злоупотреба с евросредства. Установено е, че деветима младежи – деца на служители на обвиняемия, са регистрирали еднолични дружества и са получили 7 милиона лева средства по програмата „Млад фермер”, съобщава вТВ.

За случая е информирана и Службата за разследване на измами с евросредства (ОЛАФ), съобщи прокурор Димитър Петров в Апелативния спецсъд. Там във вторник се гледа мярката за неотколонение на Стайков, неговият шурей Белун Хазърбашанов и сина на кмета на Карнобат Иван Димитров.

Магистратите трябва да решат дали тримата да излязат на свобода. Те са обвинени в участие в престъпна група за държане на акцизни стоки, пране на пари и данъчни престъпления. Магистратите обаче преценили, че за част от тях няма събрани доказателства.

В съдебната зала прокурор Петров представи девет обратни писма, в които младежите са записали, че действителният притежател на всички права, които ще придобият, ще бъде Миню Стайков. Всички са на възраст до 28 години и са деца на служители на Стайков, заемали различни постове във фирмата „Сис Индъстрис”. Фирмите са регистрирани през 2017 и 2018 г. и имали различен предмет на дейност.

Прокурорите се позоваха именно на тези нови данни, за да поискат Миню Стайков да остане зад решетките.

Според защитата на Стайков обратните писма не са забранени от закона и нямат никаква правна стойност. Адвокатът на бизнесмена - Лъчезар Таков, отбеляза, че членовете на тази група са изключително разнородни като социален статус хора. Стайков е бизнесмен, известен в цялата страна. Друг член обаче е шофьорът Манчо Колев. В групата има и общ работник - Цветан Колев. Четвъртият е Алекси Трифонов, чийто социален статус бил ясен.

„Защо му е на Стайков да се обгражда с хора от различен статус", попита Таков. Той обърна внимание и че ремаркето, което е регистрирано на името на тъщата на Стайков и открито във фабриката за нелегални цигари, е било без гуми и спряно от движение.

Всъщност разплитането на случая започва именно от фабриката за нелегални цигари в Карнобат, която антимафиоти атакуваха на 18 юли. На съдебното заседание във вторник стана ясно, че тя е била наблюдавана от ДАНС и ГДБОП. Фабриката се помещавала в сгради, собственост на сина на кмета на Карнобат. Неговата защитничка Ина Лучева попита защо досега не е бил намерен и разпитан наемателят на помещението - Емил Емилов. Тя обърна внимание, че още на 18 юли Димитров е бил задържан за един ден и след това е бил освободен. За месец и половина той нито се е укривал, нито се е опитвал да влияе на свидетели. На 18 юли, освен Димитров, са били задържани и Манчо, и Цветан. Те също са освободени след 24 часа.

След пледоариите на адвокатите тримата обвиняеми - Миню Стайков, Иван Димитров и Белун Хазърбашанов, поискаха по-лека мярка.

„Искам дебело да подчертая, че се занимавам със земеделие и преработка на земеделски продукти. Не съм се занимавал дори с обществени поръчки, защото съм знаел, че е опасно", обясни в своя защита Миню Стайков.

Съдът ще обяви решението си около 19 ч.



1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Приятел на България
19.09.2018 03:20:20
0
0
Това важи за молдованците в независима Молдова, въпреки че и при тях се наблюдава румънизация.
Онези молдованците които живеят в румънската част на областта Молдова (между източните Карпати и река Прут) отдавна са с румънско етническо самоопределение.

Я вижте тука какво точно е написал този Михаил Еминович (това е истинското му име, Михай Еминеску е румънизираниат вариант) за българите и гърците в своето стихотворение Писмо Трето:

https://ro.wikisource.org/wiki/Scrisoarea_III

Scrisoarea III
"Si apoi in sfatul tarii se adun sa se admire
Bulgaroi cu ceafa groasa, grecotei cu nas subtire;
Toate mutrele acestea sunt pretinse de roman,
Toata greco-bulgarimea e nepoata lui Traian !"

И тогава в Съвета на държавата се събират да се взаимно възхищават,
"българои" (="бугараши") с дебел тил, "гъркотеи" с тънък нос,
Всичките тези лица били уж римски (на римляни),
Всичките "гърко-българи" били внуци на (римския император) Траян

Bulgaroi/grecotei са обидителни варианти на bulgari/greci
Други коментари:
Няма типично лице на римлянин, както няма типично лице на българин, немец, албанец и т.н.
Според Еминеску българи и гърци, инфериорни хора, са успели да станат елита на румънците, което е голямо унижение, упадък и срам за "романските румънци".
Михаил звучи руски, Михай е по-румънско име.
Еминович звучи украински, докато Еминеску е по-румънско презиме (въпреки че Емин е тюркско нещо). Предполагам че Еминович може да е било не само украинско презиме, а и българско. Ако Жефарович, Парчевич, Кирил Живкович (българин от град Пирот, понастоящем сръбски) са били българи, защо не и Еминович? Може би той беше потомък на българин бежанец.
Има в София булевард Еминеску и румънска гимназия (или гимназия в която се преподава на румънски)

http://www.desant.net/show-news/46794

Академията на Молдова награди наш автор

"Първата българска антология с прозата на „Вечерника на румънската поезия”, под надслов „Бедният Дионис”, бе високо оценена на Салона на книгата в Кишинев"

Автор: М. Захариев

"Наскоро в столицата на Република Молдова – Кишиев, се състоя VII-ят международен конгрес на еминесколозите (изследователите и преводачите на Михай Еминеску). Сътрудникът на "Десант" - преводачът и критик Огнян Стамболиев, представи на форума научно съобщение на тема: „Еминеску на български език”.
В него той направи преглед на преводите на румънския класик, известен още като „последният романтик в европейската поезия”, чието начало започва още през далечната 1894 г. с преводите на Димитър Попов и продължава с вдъхновените интерпретации на Борис Колев, Йордан Стратиев, Радой Ралин, Димитър Пантелеев, Елисавета Багряна, Никола Инджов, Севда Костова и още редица наши известни поети и преводачи.
Беше представена и високо оценена и първата българска антология с прозата на „Вечерника на румънската поезия”, под надслов „Бедният Дионис”, за която съставителят и преводачът Огнян Стамболиев получи наградата за превод на Академията на науките на Р. Молдова и Салона на книгата в Кишинев."
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки