Недобросъседски: В Сърбия отбелязаха „освобождение на Босилеград от българска фашистка окупация”


Недобросъседски: В Сърбия отбелязаха „освобождение на Босилеград от българска фашистка окупация”
11 Септември 2018, Вторник


Антибългарските провокации в Западните покрайнини продължават

Автор: Янко Крумов

И тази година от Общинската организация на Съюза на бойците от Народноосвободителна война (ОО СУБНОР) не можаха да се въздържат от антибългарските провокации в Босилеград, сигнализира председателят на Културно информационния център (КИЦ) „Босилеград“ Иван Николов. 

В отворено посмо до медиите той разказа как 6-членна делегация е положила цветя на партизанската чешма в центъра на Босилеград, до паметника на Левски и е отбелязала „8 септември - Ден на освобождение на Босилеград от българската фашистка окупация”.

Изхождайки от фалшификациите на сръбската комунистическа историография от времето на Студената война, организаторите на отбелязването на „Деня на освобождението на Босилеград от българския фашизъм” години наред отправят обидни антибългарски провокации, се казва в текста, подписан от Иван Николов.


Членовете на Общинската организация на Съюза на бойците от Народноосвободителна война (ОО СУБНОР)

Тия провокации никак не кореспондират с политическите послания от срещата на двамата президенти Румен Радев и Александър Вучич на 22-23 юни в Белград и Цариброд, със стремежа на Сърбия за пълноправно членство в ЕС и искрени добросъседски отношения с България.

С подобни антибългарски мероприятия представителите на крайния великосръбски национализъм и комунизъм в Босилеград продължават да се отнасят към България като към вражеска страна и да насаждат антибългарски настроения срещу българите в Сърбия, при това без никакво историческо покритие.

Да се говори за „българска фашистка окупация” на Босилеград по време на Втората световна война, при положение, че по същото време под фашисткото управление на генерал Милан Недич, Белград е обявен за единствената европейска столица освободена от евреи („judenfrei”) е безочна и вулгарна подмяна на историческите факти.

Още по-безсрамно е това, че тази провокация се прави от хора които и лично са се облагодетелствали от същата тази „фашистка и окупаторска” България – децата им завършиха образованието си по Постановление № 103, а самите те се ползват с привилегиите и предимствата на българското (и европейско) гражданство като карат коли с български регистрационни номера.

Крайно неморално е точно хората, които се ползват с хуманитарна и медицинска помощ от България, да се гаврят с името на България като „фашистка” страна която била „окупирала” Босилеград, и да величаят „демократична Сърбия” като „освободителка” от България!?

В такава атмосфера на политически лъжи, демагогия, исторически фалшификации и двоен морал е невъзможно откровено и честно да се говори за демократизация на политическия живот в Босилеград, за национално помирение, добросъседски отношения и за европейски ценности.

Не е чудно, че в такава ретгроградна политическа среда няма и не може да има никакъв реален напредък в спазването на правата на българите в областта на образованието, свободата на словото, свободата на предприемачеството и пр. 

Демократичния съюз на българите и КИЦ „Босилеград“ остро осъждат неморалното и лицемерно поведение на кметството в Босилеград което продължава да финансира антибългарската дейност на ОО на СУБНОР.

Демократичния съюз на българите и КИЦ „Босилеград“, като организации които две десетилетия безкомпромисно отстояват правата и интересите на българите в Западните покрайнини, призовават Правителството на Р България да реагира пред сръбското Правителство в Босилеград да се прекрати езика на омразата към българите и България.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ISTORIJTA
11.09.2018 11:57:46
3
0
TOVA E PALEN,,NON SENZ,,!KOI ,,OKUPIRA,,SVOJ ISKONNA TERITORIJ I NAROD?!DA NE GOVORIM,KOI PARVI
BOMBANDIRA SOFIJ I DRUGI BALGARSKI GRADOVE?! ZA 4IJ SVOBODA ZAGINAXA 30 000 DOBLESTNI BALGARSK
I VOINI?!I NE BJXA LI IMENNO SRABSKITE,,PARTIZANI,,TEZI KOITO IZPOLZVAXA LOZUNGA:BUGARSKA ARMIJ-
NAPRED,A NI PO NEJ,,!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки