Новите влакове на БДЖ – въпроси без отговори


Новите влакове на БДЖ – въпроси без отговори
11 Септември 2018, Вторник


От Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт изразяват опасение, че обществената поръчка ще бъде многократно завишена, а процедурата – изготвена на тъмно

Автор: Янко Крумов

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт излезе с отворено писмо във връзка със стартираната обществена поръчка за закупуване на нови влакове на БДЖ.

В него организацията поставя въпроси, свързани с процедурата, останали без отговор до настоящия момент. Освен това, оттам настояват поръчката да бъде цялостно преразгледана или прекратена.

Ето какви са опасенията на Гражданската инициатива:

Настояваме за промяна или прекратяване на процедурата за закупуване на нови влакове за БДЖ. Като първо максималната скорост да бъде до 230 км/ч. Второ, първоначално предвидените 6 или 7 състава за дълги разстояния вместо мотрисни влакове, да бъдат влакове тип "пуш-пул" (локомотив и вагони).

Още заданието за тази процедура, както обикновено бе осъществено без обществено обсъждане, както и обсъждане със служителите на железницата и без тест на влаковете в реални условия преди покупката, въпреки обществения интерес и фактът, че тези влакове би трябвало да се ползват от българските граждани и ще бъдат закупени с техните пари.

От инициативата твърдим, че ръководството на БДЖ се опитва да си измие ръцете с академичните среди, тъй като експерти от няколко наши университета са участвали в проучване за новия подвижен състав. То обаче бe публикувано чак със стартирането на обществената поръчка преди 2 седмици – т.е. поставя обществото пред свършен факт.

Явно заданието за проучването е било такова, че да не се разглеждат скорости по-високи от 160 км./ч. и да не се разглеждат алтернативи като "пуш-пул" състави, двуетажни влакове и др. Оказва се и че върху екипът е оказван натиск да излезе с крайни препоръки, защото на два пъти за 1 година е променил мнението си.

Непроучено и до момента е търсенето, включително потенциалното и за в бъдеще, и тук не говорим само за сегашните пътници на железницата (в момента под 2% пазарен дял),  а говорим как да бъдат привлечени нови пътници. Това няма как да стане ако гражданите не бъдат питани от какво имат нужда и подвижният състав – съобразен с това.

Считаме, че по-подходящо е както и до сега – късите и средни дестинации в България могат да се обслужват основно от мотрисни влакове, а дългите – от ново поколение „пуш-пул“ състави с локомотив и вагони с високо ниво на комфорт.

За съжаление, документацията за подготвената обществена поръчка беше написана от външен консултант, като той бе избран така, че да няма състезание в процедурата, с рестрикции, работещи само за този кандидат.

Както обикновено, очакваме обществената поръчка да се реализира на много по-висока цена или с много по-рестриктивни параметри. Например, замразената обществена поръчка за 160 млн.лв. за ремонт на мотрисите Сименс се коментираше, че може да бъде изпълнена за половината от сумата – 80 млн.лв."


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки