37 страни са засегнати от загуби на територия заради морето, България е една от тях


37 страни са засегнати от загуби на територия заради морето, България е една от тях
Свлачище погълна десетки къщи край Варна
10 Септември 2018, Понеделник


Еквадор е на второ място в класацията със загуба на 10,29%  от територията или 28,480 кв. км, следван от Виетнам със 4,74% и България с 1,87%

Автор: Десант

Когато се разразят природни бедствия, по телевизията виждаме опустошителната сила на наводнения, свлачища, бури и урагани. Разрушени домове и бизнеси, обърнати коли и заседнали лодки са запазената марка в тежките условия на тропиците. Докато щетите от този тип преобръщат живота на засегнатите хора, като цяло те са поправими, пише World Economic Forum.

Но тези яростни климатични събития, свързани с резултатите от климатичните промени, могат да причинят загуби, които изглежда никога няма да бъдат възстановени.

Земите могат да бъдат засегнати или да потънат под вълните, така че да не ги видим отново. Данните на Световната банка показват, че 37 страни са засегнати от загуби на територия между 1961 и 2017 г.
Някои страни отчитат драматично намаление на земите, но като цяло промените не са в толкова голям мащаб.

Загубата на земя може да се дължи на увеличаване на морското равнище и ерозия на крайбрежието, но природните бедствия са най-разрушителните сили по отношение на намаляването на сушата в страните по огневата линия.

Островната държава в Северна Америка Сейнт Китс и Невис е загубила над 25% от площта си, което е най-голям дял от всички засегнати страни или 90 кв. км, като резултат от екстремните явления в Карибско море като ураганите и повишаването на морското равнище.

Еквадор е на второ място в класацията със загуба на 10,29%  от територията или 28,480 кв. км, следван от Виетнам със 4,74% и България с 1,87%.

Сейшелите (1,09%), Куба (0,89%) и Швеция (0,73%) също са сред държавите с излаз на море, които губят територия, следвани от Ирак (0,7%), Азербайджан (0,67%), Салвадор (0,62%) и Япония (0,58%).


В категории: Новини , Парадокси , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки