Янко Иванов: Ако дивите свине заразят домашните, тогава войната ще бъде дълга и окопна


Янко Иванов: Ако дивите свине заразят домашните, тогава войната ще бъде дълга и окопна
07 Септември 2018, Петък


Ситуацията е повече от критична, зам.-министърът на земеделието

Автор: Десант

Засега в България е потвърдено огнище на чума по свинете само в провадийското село Тутраканци. Там десетки прасета бяха убити. От другата страна на река Дунав обаче се задава нова заплаха. В близкото до Русе Гюргево има заразени животни.

Заради непосредствената близост в Русенско хората също започнаха да колят прасетата си. В същото време Русия забрани вноса на български прасета и свинско месо.

"Ситуацията е повече от критична. Намирате ме в Брюксел, където втори ден тече конференция и обсъждаме мерките за африканската чума. Всички са силно разтревожени. На този етап препоръките за прасетата в задния двор не може да станат задължителни, но е силно препоръчително да се изколят животните навреме", заяви в „Здравей, България” по Нова ТВ зам.-министърът на земеделието Янко Иванов.

Той обясни, че най-рискова е групата на прасета, чиито стопани са и ловджии. Ако някой от тях си занесе болно диво прасе вкъщи, цялото стопанство може да пострада.

„Важното е да разделим тези две популации – домашната от дивата свиня, защото ако се заразят домашните, трайно ще се вкорени това заболяване в България и тогава войната ще бъде дълга и окопна. Хората трябва да знаят това”, каза Янко Иванов.

„Свикахме кризисния щаб в Русенско, въпреки че мерките, които взимаме, са от няколко месеца. Извършена е дезинфекция на Дунав мост. Отнемат се пренасяните меса на митницата. Контрол в малките стопанства обаче няма и възможността да се разнесе заразата е именно в гледаните в задния двор прасета”, коментира областният управител Галин Григоров.

По думите му единственото решение към този момент да се ограничи заразата е в близката година хората да не отглеждат прасета в личните си стопанства.

„Искам да успокоя всички дребни стопани, че сме готови в нашата община да ги възмездим. Няма да чакаме Брюксел или София да дава пари. В наш общ интерес е да съществуваме”, заяви Виктор Димитров, управител на един от най-големите свинекомплекс в село Голямо Враново.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки