Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски” чества своя летен храмов празник


Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски” чества своя летен храмов празник
30 Август 2018, Четвъртък


Тя е построена е в памет на 200 000 воини, дали живота си за освобождението на българския народ от османско иго през Руско-турската освободителна война

Автор: Десант

На 30 август, когато Българската православна църква отбелязва Пренасянето на мощите на св. Александър Невски.

Името на светеца, покровител на руското войнство през Руско-турската война, носи най-големият православен храм на целия Балкански полуостров - Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски” в София.

Тя е построена е в памет на 200 000 воини, дали живота си за освобождението на българския народ от османско иго през Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). Затова се нарича още и храм-паметник.

Той е една от най-известните забележителности на София и неин символ. Намира се в центъра на столицата, на едноименния площад, югоизточно от старинната църква “Св. София”.

През 1998 г. Българската православна църква получава в дар от Руската православна църква частица от чудотворните мощи на св. Александър Невски, които днес са изложени за поклонение в храма.

Основният камък на катедралата “Св. Александър Невски” е положен на 19 февруари 1882 г. Заедно с него в храмовите основи са поставени и два текста: единият е гравиран върху метална плочка, а другият е написан на пергамент. В тях се увековечават събитията от 1877-1878 г.

Първоначалният проект е дело на руския архитект Богомолов, а окончателният -­ на арх. А. Померанцев. Новият проект се различава от предходния не само мащабно, но и като архитектурна концепция. Померанцев претворява творчески идеите на византийското изкуство, без да го повтаря буквално. Вътрешното пространство е единно, но създава илюзията, че е разделено на четири етажа. Детайлите на фасадата и многобройните арки и фризове са украсени с каменна пластика като дантела.

Те са проектирани с елементи от плетеници, старобългарски мотиви и пр. Изключение правят само дървените входни врати. Отвън се влиза през 11 врати, три от които са обединени в главния вход и водят към притвора. Общата кубатура на сградата е ок. 86 000 куб. м, а застроената площ ­- 3170 кв. м.

След дълъг подготвителен период истинското строителство започва едва в началото на XX век. Сградата се строи около 9 години и достига рекордната за времето си сума от 5 и половина милиона лева. Най-мащабната от последните строителни операции е позлатяването на част от куполите.

Строителството е завършено през 1912 г., но поради избухването на няколко поредни войни освещаването не става на предвидената дата (2 август 1912 г.), когато трябва да се чества 25-годишният юбилей от възцаряването на княз Фердинанд.

Тържественият звън на най-голямата храмова камбана оглася София за първи път през 1913 г. (след победата на българските воини при Одрин), а официалното освещаване на храма се прави едва през 1924 г. Тъй като храмът има три престола, освещаването се извършва в три поредни дни ­- 12, 13 и 14 септември. Тогава се поставя и началото на редовни богослужения, в които на празници участва и голям смесен хор.


В категории: Новини , Вяра , Църкви и манастири

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Приятел на България
30.08.2018 09:14:40
0
0
Вижте какво наистина правят българските турци, например един от техните ръководители Лютви Местан, който е дал интервю на националната, тоест държавна/официална информационна агенция на Румъния, Аджерпрес в който почернява България за това че дискриминирала несъществуващите [национални или етнически] малцинства. Той знае много добре че в България няма такова нещо (както и в Гърция, Франция) защото признаване на национални малцинства означава даване на колективни права, което е в противоречие с международното право. Например в БЮРМ/Македония където се признават такива малцинства има албански, сръбски и т.н. политически партии които колективно представляват етническите албанци, сърби и т.н. Няма една сръбска политическа партия за всеки един етнически сърбин в БЮРМ, значи става дума за колективни права. Вижда се опитът на Румъния чрез своята държавна (!) информационна агенция за почерняване на България а също, което е много по-важно, за съюзиране с Турция срещу България за евентуална бъдеща съвместна кражба от български територии (Южна Добруджа за Румъния, югоизточна България за Турция). Освен това даването под международен съд на Бг. от страна на Рум. за крадене на българска черноморска територия има като цел Рум. да стане пряк черноморски съсед на Турция, което би означавало обикаляне на Бг. от бъдещи газо- и нефтопроводи идващи от Турция. Тези спорни 17 кв. км. от черноморски териториални води принадлежат на Бг. Бг. да даде други 17 кв. км. на Румъния които не са по водната бг-турска граница, ако наистина би се доказало че те би трябвало да принадлежат на Рум. В знак на приятелство и добросъседство тя би трябвало да приема размяна на равни по площ територии. Но няма нужда Бг. да отстъпи територии защото Румъния вече е спечелила 9700 кв. км. от Украйна с "аргумента" че Змийският Остров няма природни източници от вода и следователно не би трябвало да служи за определяне черноморска граница между двете страни. Това не нулен "аргумент" понеже Сингапур също няма природно водни източници и все пак има териториални води. По същата "логика" би трябвало Сингапур да бъде лишена от тях и те да бъдат дадени на съседи на тази страна.
https://www.agerpres.ro/externe/2013/05/06/corespondenta-in-bulgaria-exista-o-discriminare-ascunsa-fata-de-minoritati-sustine-liderul-partidului-etnicilor-turci-11-35-16
За съжаление интервюто на Лютви Местан с държавната новинарска агенция на Румъния Аджерпрес/Agerpres е изтрито от интернет и не може да бъде възстановено даже чрез сайта archive.org (Internet Archive Wayback Machine). Замислете се защо? Поради страха от българските власти, разбира се,
В същата съвместна анти-българска и анти-украинска (Турция има териториални претенции към Крим) насока излгежда че е и създаването на румънска версия, румънски вариант на (бившия) турски вестник Заман:
http://zamanromania.ro/80-de-ani-de-la-moartea-reginei-maria-muzeul-national-cotroceni/
По друга тема: България да иска от Румъния половина от акваторията която Румъния успя да открадне от Украйна с "аргумент" че Змийскиат Остров (украинска територия) не е остров, а скално образувание, тоест скала, голям камък (като наистина няма източници на природна вода) и според международното морско право не може да служи за определяне (черно)морксата граница между двете страни, така че Украйна беше принудена да предаде на Румъния 9700 км2 от нейната акватория.
Обаче има прецедент: друго скално образуване, Сингапур, което също не е остров понеже му липсват източници от природна вода има акватория, териториални води въпреки че не е остров.
Така че американските адвокати на Украйна или не знаеха за сингапурския прецедент, или не беше сигурно (когато течеше този международен процес между Украйна и Румъния) дали про-Западните политически "актьори" (партии, лица) щяха да спечелят геополитическата игра в Украйна, като нейните американски адвокати решиха по-добре да не използват аргумента със сингапурския прецедент (или може би про-руските политически сили се бяха възстановили и пре-спечелили властта (чрез Янукович).
Така или иначе Румъния неоснователно и несправедливо спечели този процес и открадне 9700 км2 от украинската акватория а сега, щом решението на международния съд е окончателно и Украйна не може повече да си върне акваторията (поне така знам аз), България би трябвало да получи от Румъния половината от площта която Румъния е успяла да открадне от Украйна.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки