Пак проблем на Иракли: Пазванти на плажа унижават туристите


Пак проблем на Иракли: Пазванти на плажа унижават туристите
28 Август 2018, Вторник


Плащаш 36 лева, иначе нямаш право да стъпиш между „златните“ чадъри

Автор: Светлана Николова

„Изключително ме натъжава стремежът на българския "предприемач" да съсипе и застрои всяко кътче по Българското Черноморие. След толкова борби за запазването на дивата красота на Иракли, там вече има изграден луксозен вилен комплекс. А плажната ивица пред него вече е станала частна.“


Едри пазванти дебнат да не мине случайно някой "свободен" плажуващ между редиците от прескъпи чадъри

Това пише във Фейсбук Габриела Пенева. Повод за възмущението й е кратко посещение на плажа, нагло прекръстен преди няколко години от „Иракли“ на „Вая“, за да се заобиколи забраната за строежи в защитени зони, каквато се явява красивата територия на местността Иракли.


Оказва се, че хавлията също минава за "собствена плажна принадлежност"

Ето какво още разказва тя:

„В момента, в който си постелих хавлийката в зоната на платените чадъри, пристигна един недотам любезен господин, за да ми съобщи, че нямам такова право. Обяснението му беше, че плажът бил „платен“ и че не можем да останем, ако не платим скромните 36 лв.

Човекът не можа да ми обясни, какво точно значи понятието "платен" плаж, тъй като аз не го бях чувала до сега. Явно там се събира входна плажна такса. 

Проблемът не е в парите, нито в това, че трябва да повървим няколко минути до свободната зона, а в наглостта на концесионера, който е отнел правото ни на избор и ограничава достъпа до плажа. А най-жалкото в случая е, че го прави необезпокояван!“


Там, където са простосмъртните, в така наречената "свободна зона" няма нито душове, нито тоалетни

За безобразията на концесионера и унизителното отношение към плажуващите сме ви разказвали в Десант неведнъж.

Защо няма да стъпя повече на Иракли

Показвали сме отвратителното застрояване, както и нескопосаната плажна схема, според която свободната зона е изтикана на огромно разстояние от платения паркинг, където душове и тоалетни не се поддържат. И още, и още...

Бияч на журналисти в основата на поредния строителен скандал на плаж Иракли

Но колкото по-възмутени статии сме писали по темата и колкото по-гневни коментари има от туристите, толкова повече въпросните „стопани“ на пясъчната ивица се ползват от личната протекция на министърката на туризма Николина Ангелкова.

Ангелкова похвали плаж „Вая” в Иракли: Харесаха й 36 лева за чадър

Както се казва, кучетата си лаят, керванът си върви. Скоро от неподправената и уникална природа на Иракли няма да остане нищо. Нито Натура 2000, нито европейски рестрикции, нито пък витиеватите български закони ще спрат безвъзвратния процес. Човешката алчност накрая побеждава.


В категории: Новини , Туристически обекти

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Емонец
31.08.2018 18:40:17
2
1
Поредните лъжи в статия!
Никъде не се казва, че малка част от платената зона е за чадъри за които се дават 2 шезлонга, 2 хавлии, чадър, плодове, вода и т.н. и са доста на голямо разстояние един от друг. За всичко това се плаща 36 лв. за цял ден. Който не желае може да отиде на стандартни платени чадъри и шезлонги или в свободна зона. Ако някой влезе в двора на 5-звезден хотел и реши да ползва екстрите на двора ще бъде ли помолен да се изнесе от там или да си плати?
Така бленуваните кътчета от дъщерята на главната редакторка - Севдалина са частни имоти на хора от село Емона, което е възникнало не от сега, а от хилядолетие. Явно комунистическото мислене на дамата, че чуждото е общо надделява в нейното съзнание. Ако желае тези "кътчета" да си ги купи! Никога е нямало "дива красота на Иракли" защото местност Иракли, никога и в момента не съществува. Имотите винаги са били частни с изключение на комунистическия период, когато бяха превърнати в пионерски лагери. Явно дописничката е твърде млада и мързелива да прочете историята. Плажната ивица НЕ Е ЧАСТНА, а дадена под наем, дори не е и на концесия за 25 години, както бяха раздадени плажовете на мутрите. Дописничката пише, че дебне да не мине, в същото време тя пише, някаква Габриела Пенева не минавала, а се разположила да плажува. Явно е преминавала търкаляйки се с хавлия. Река Вая съществува много преди пра-прародителите на дописничката да се появят на бял свят. Тази река винаги е разделяла два плажа - плаж "Вая" от северната част и плаж "Иракли" от южната страна. След като тя не може да различи природно разделени плажове, то да вземе да попита кмета на Бургас, как така цяла плажна ивица неразделена, административно са я разделили на няколко плажа. Това се казва явно облагодетелстване за концесионери. На всичко отгоре плаж "Иракли" е предназначен за социални дейности за богати софийски лигльовци. По настояване на "десните" - сега били нито леви, нито десни, със закон всеки един български данъкоплатец плаща за тях да бъде осигурено водно спасяване и почистване.
Лъжа е, че има забрана за строителство в района. Района е не местност "Иракли", а ваканционно селище Иракли за което има много, много отдавна приет ТУП. Другата лъжа е, че там е защитена територия защитената територия наречена Иракли е на 5 км. от река Вая в посока нос Емине върху държавна земя. Явно дописничката работи не на фактология, а на фантазия и на "една жена казала".
Изморих се да пиша за лъжите на тази дописничка. Може би някой ден и тя ще попрочете документи, може би ще се образова, но не вярвам да спре да лъже.
3
Приятел на България
29.08.2018 06:03:49
0
0
Благодарение на решенията на българските царе Бълария се увеличава с около 6500 кв. км. (Пиринска "Македония", тоест Благоевградско) и загубва само Западните Покрайнини (около 1500 км2).
Българската википедиа пише че площта на България през 1908 г. била 95 223 км² (тогава Западните Покрайнини бяха част от нея) а сега е около 111 000 км2, тоест освен Благоевградско изглежда че и дргуи територии бяха прибавени между 1908 и 1946 когато руснаците (съветските руснаци) и техните български слуги провъзгласяват републиката.
Така че, отношението към царското семейство показва голяма непризнателност.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BD%D1%8F%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

Сръбските претенции към БЮРМ продължават:
Град "Скоплье": град цара Душана и Бранислава Нушича!!!
Това са официални претенции понеже идват от директора на канцеларията за Косово (!!!) (не знам що имат общо Косово с БЮРМ), официално лице на Сърбия (няма значение че самото Косово вече не сръбска територия) и са излъчени от държавната сръбска телевизия.
Време е България да следи примера на Словения и да си вземе Западните Покрайнини от Сърбия защото очевидно е че тази страна ще продължи да направи всичко възможно БЮРМ да не се върне към своята българщина. България има право на вето към членството на Сърбия в ЕС.
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3018254/djuric-srbi-u-makedoniji-kao-spona-izmedju-dve-drzave.html
Makedonija: ime, istorija, NATO
https://www.youtube.com/watch?v=S1oLqJvW6Zw
Западните покрайнини бяха дадени на Сърбия от победителите в Първата Световна Война поради оплакването на сърбите че българите бяжа ги атакували и през 1913 и през 1915 г., а и през 1885 г., за да имат те стратегическа граница и буфер за отбрана при евентуалното ново българско нападение. Понастоящем няма такава възможност България да нападне Сърбия, така че няма повече основания/аргументи Западните Покрайнини да не бъдат върнати на България.

http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/S_Christov_Pirot_i_negovoto_naselenie.pdf
С. Христов: Пиротския окръг и неговото население, Сборник за народни умотворения, наука и книжнина, кинга 11, стр. 311, София, 1894:
"Ами до вчера не викаха ли самите сърби на алексинчаните "църно бугарче", с което им припомняха, че живеят в района на Бугар Морава?"
2
Приятел на България
29.08.2018 05:47:09
0
0
Благодарение на решенията на българските царе Бълария се увеличава с около 6500 кв. км. (Пиринска "Македония", тоест Благоевградско) и загубва само Западните Покрайнини (около 1500 км2).
Българската википедиа пише че площта на България през 1908 г. била 95 223 км² (тогава Западните Покрайнини бяха част от нея) а сега е около 111 000 км2, тоест освен Благоевградско изглежда че и дргуи територии бяха прибавени между 1908 и 1946 когато руснаците (съветските руснаци) и техните български слуги провъзгласяват републиката.
Така че, отношението към царското семейство показва голяма непризнателност.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BD%D1%8F%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F
1
Шум
28.08.2018 09:33:03
3
7
Габриела Пенева да не е случайно дъщеря на Севдалина Пенева ? Има платена зона, но има и свободна. Има си плаж Иракли, има си и плаж Вая. След като плажът е взет от концесионер, значи той определя какви услуги и на какви цени да ги предлага. Т.е. проблем няма.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки