Защо няма да стъпя повече на Иракли


Защо няма да стъпя повече на Иракли
Снимки: автора
16 Юли 2017, Неделя


Такава подигравка с плажуващите няма никъде по света

Автор: Севдалина Пенева

„Животът ми е свързан с уникалната природа на Иракли откакто се помня. Баба ми и дядо ми са от село Баня, на няколко километра от Несебър по пътя за Варна. Като малък чаках с нетърпение лятото, за да отидем с родителите ми на плажа там. Имахме си го за наше място. Беше диво, красиво, свободно, отпускащо, неподвластно на всичко лошо в човешкия свят, пошлостта, алчността, арогантността, наглостта...

Имаше пионерски международен лагер, в който всяка година се изреждаха по няколко смени "чужденчета", имаше бунгала, имаше къмпинг, имаше място - поляни и пътчета много - и колата си да спреш, и да полегнеш на сянка, и софра да наредиш.

Дойде демокрацията и от прекрасния плаж "Иракли" започнаха да се интересуват новобогаташи. А знаейки, че у нас каймакът на обществото е от утайката му, някак си смътно предусещах края на щастливите мигове на това докоснато от Бога място. Както и, че някога то вече ще е недостъпно за мен, а може би и нежелано.”

Това написа на моята страница във Фейсбук Антон Христов в неделя. Повод за тъжните му и доста тежки мисли бяха няколко снимки, които пуснах в събота. Три кадъра, които болезнено точно рисуват картината на някогашното прекрасно място край морето, достъпно за всички хора допреди няколко години, когато пясъчната ивица попадна в лапите на концесионер, местен бизнесмен.

Отварям скоба за едно уточнение. Плаж „Иракли” се води защитена територия. През март 2016 г. Народното събрание реши плажовете Корал, Карадере и Иракли да бъдат със защитен статут и да не могат да се отдават на концесия или под наем.

Какво се случи в действителност обаче? Пясъчната ивица там бе разделена на две и по-широката, по-хубавата част от нея бе прекръстена на „Плаж Вая”. „Иракли” остана на огромно отстояние от единственото място в района, където човек може да паркира, при това срещу заплащане, колата си.

„Лошото ми предчувствие не ме подведе. След многото протести да не се строи на Иракли, вече не се строи на "Иракли"... Ама не защото се е случило нещо хубаво, а защото най-хубавата и апетитна част на плажа беше прекръстена на "Вая", а с името "Иракли" вече се именува далечната по-тясна, недостъпна, камениста част от плажа оттатък реката, където и морето по-бързо става дълбоко и не може да се ходи спокойно, защото дъното е скалисто и каменисто.

И така - вече на "Иракли" не се строи, строи се на "Вая". Огромната арогантност на властващите селяндури няма граници. Цената на чадър с шезлонг е само черешката на торатата.

Цените в заведението на плажа изобщо няма да коментирам – един нормален обяд там излиза към 50 лева, колкото ще платят двама души за нощувки и закуска в 3-звезден хотел... Сложете и парите за паркинг и ето ви 100-тина лева за няколко часа плажуване. Ако сте и с две деца, сумата е далеч по-висока. Та, колко простосмъртни българи биха си позволили лукса да разпънат хавлии на "дивия" плаж Иракли? 

Някъде всънищата си се виждам с 2 картечници на входа на плажа и аз отсъждам. С неограничен брой патрони и с помощници, които разчистват мършата... После се събуждам и ми става кофти!”
– пише още Антон Христов.



36 лева за чадър и два шезлонга – толкова струва лежането на плаж „Иракли”, прекръстен за удобство на концесионера „Вая”. Платената зона действително заема по-голямата част от пясъчната ивица. В нея е забранено разпъването на хавлия, ако не платиш прескъпата сянка.

А отговорът на въпроса, поставен от Антон, колко простосмъртни българи биха си позволили подобен лукс е – николко. Това ясно се вижда на снимката по-горе. Направена на 15 юли.

Следва кадър, който е доказателство, че плажът съвсем не е безлюден. Летовници има, но те са изтикани на огромно отстояние от платения паркинг на Иракли.



Цялата ивица - там, където има душове, тоалетна, дървени скари, е платена зона, която обаче стои празна. За сметка на това там, където са хората, няма никакви такива "екстри".

Цяло приключение е за семейство с малко дете, да пренесат бебешката количка до свободната зона и обратно. Такива хора няма да се върнат втори път там, освен ако не са мазохисти, разбира се. Няма да стъпя повече там и аз. 




В категории: Репортажи , Коментари , Фоторазказ , Туристически обекти , Природа

19
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
19
katina
26.01.2023 16:29:42
0
0
Hello,

As you may know, AdSense is a popular ad platform that allows website
owners to monetize their traffic by displaying ads on their sites. However,
there are many limitations to AdSense, including low payouts,
strict policies, and limited ad formats.

that is why we need an AdSense alternative.
with this Advertisement platform, you can earn more
money than you can with Adsense because it uses advanced
machine-learning algorithms to optimize your ad placements
and maximize your revenue

and there is no minimum page view requirement Every one can
Register and make money from it

See all features here: https://15-days.net







Unsubscribe from here
www.bestfiverr.com/optout
18
Васил
04.09.2018 07:12:20
4
26
Мястото е супер - стига плюхте по хората. Има си голяма свободна зона , за който иска, на малкото място където има чадъри , те се разположени през около 15 метра един от друг и си заслужават тези 36 лева.
17
Любо
05.08.2018 17:59:18
5
34
Що пишете глупости ???!!! Ходя всеки ден там и си слагам чадъра и хавлията точно до платената зона и свободната е в пъти по голяма от платената ???!!! Ползват се душовете без проблем . В не охраняваната зона е пълно с гнусни наркомани , който видно не се къпят и миришат на умряла риба !!! Тоя мършляк от село Баня сигурно е същата отрепка като тия къде са палаткаджийте отврат
16
Любо
05.08.2018 17:59:16
4
25
Що пишете глупости ???!!! Ходя всеки ден там и си слагам чадъра и хавлията точно до платената зона и свободната е в пъти по голяма от платената ???!!! Ползват се душовете без проблем . В не охраняваната зона е пълно с гнусни наркомани , който видно не се къпят и миришат на умряла риба !!! Тоя мършляк от село Баня сигурно е същата отрепка като тия къде са палаткаджийте отврат
15
Алекс
01.08.2018 11:32:22
18
4
До каквото се докопат Бългаските СЕЛЯНДУРИ богаташи гфо превръщат в ЛАЙНА ! БЪЛГАРСКАТА СЕЛАНДУРЩИНА И АЛЧНОСТ Е ПО БЕЗКРАЙНА И ОТ ВСЕЛЕНАТА !
14
Васил Тодоров
22.07.2017 06:07:12
20
8
Стига сте оплаквали умрялото Черно море! Направете си калкулация на една почивка на Иракли за една седмица и запомнете сумата. После се обадете в някоя ТА, примерно Албена Холидейз, Ориент 99, Партнер Травел, Турс Клуб и още много. Ще се очудите, че една почивка на чистото и топло Егейско море, в петзвезден хотел, с неограничена и добра храна и напитки, страхотно обслужване, транспорт до хотела и обратно вкъщи и мн.др. екстри, ще ви излезе по-евтино от "почивката" и нервите в който и да е комплекс или плаж на нашето Черноморие. Обичам си нашето море, пак казвам, че за подводни снимки е по-добро, по-цветно, но не ходя там.
13
Хубен Нурев
19.07.2017 14:22:01
23
1
Плажа на Вая е каменост и неприятен. Нека си трошат краката платежоспособните. В гората е тихо и спокойно. Водата е до колене десетки метри навътре. От там се върнах съвсем скор, след 18 дена престой. Донре, че е далеч този хубав плаж. Чист, тих и няма "тюлени". Да няма душове, магазинчето е далеч. Но такива приключения, каквито човек може да преживее само там, ме връщат всяка година. Който и да съм завел, след това по цяла година ми пее колко е влюбен в Иракли. Да не е същото. Всичко се променя. Няма да има по - щастлив от мен, ако някой гътне бунгалата на първа линия с индивидуалните басейни, ако спре музиката и върне старото кръчме. В друга държава, може би.
12
Димитър
19.07.2017 10:16:22
28
1
Гнусна история.
Истината е че Държавата иска да печели от тези плажове под формата на концесионни такси - не забравяйте и този факт! Концесионните такси са милиони на година/колко прибира реално е друг въпрос/!
Аз също ходя в Гърция заради по-добрите условия, но моля да не сравняваме плажната ивица в Гърция с тази в България. Тук от 200км ивица(грубо) искаме да изкараме толкова колкото гърците със не знам си колко хиляди км плажове.
Алчността на Българина няма край просто.
11
Атанас
18.07.2017 18:43:28
23
3
Преди 4 години бях на това приказно място за една вечер, в компанията на прекрасни хора. Имаше и планктон в морето, светейки вечер във водата... Тогава само една част от плажа беше заета от някакъв , който даже и заведение беше отворил в началото, но на мен даже ми правеше удоволствие да го подмина и да измина пътя до магазинчето, което беше до бунгалата, за 2 литра бира и 4 домата...Това най-вероятно е последния ми път там...Да му изсъхнат слабините на "купът от фекалии" , който е решил да превърне мястото в кенеф...
10
Пешо
18.07.2017 13:46:03
78
2
И не е въпросът дали да стъпваме на Българското Черноморие или не. Дали ще стъпваме е друга работа - но работата е там, че НЯКОЙ открадна НАШЕТО Черноморие. Прекръсти го и го направи нещо друго. Това е като някой да ги завземе къщата, и ти да кажеш - еми какво толкова, няма да ходя повече в тази къща. Ограбени сме и изгонени - всички българи.
9
Пешо
18.07.2017 13:44:18
36
1
Значи, тези хора, които "прекръстиха" плажа Иракли на Вая, и започнаха да строят там, имат заведение и в София. Нарича се Вая бар, и се намира на улица Паренсов 13.

Всеки желаещ може да иде да ги поздрави. Колите от по 300-400хил.лв отпред са само черешката.
8
Историята
17.07.2017 21:24:28
32
10
Ни на Иракли ни на цялото им Мръсну мурье, вече повече от десет години и никога веч. Гларуската им простотия и алчност ще ги доведе дотам, един ден да просят за хляб от циганите, които единствено ще ходят да се топят там в лайната.
7
АНТИБИОТИК
17.07.2017 08:57:07
67
16
АМИ ХОДЕТЕ В ГЪРЦИЯ !!!
АСПРОВАЛТА-НЕА ВРАСНА !!! ПЛАЖОВЕ - ЧУДО, УСЛОВИЯ - ЧУДЕСНИ !!! СРЕЩУ ШЕСТ, ИЛИ СЕДЕМ ЕВРО, ПОЛУЧАВАШ:
ДВА ШЕЗЛОНГА, ЧАДЪР, МАЛКА МАСИЧКА, СТОЛ И ДВЕ КАФЕТА С ДВЕ х 500 мл. ВОДИ !!! СТОЙ СИ ЦЯЛ ДЕН !!!
АКО ТОВА НЕ ТИ ХАРЕСВА, СТОЙ СИ НА ИРАКЛИ !!!
6
...
17.07.2017 08:05:25
36
2
Ние бяхме там миналата седмица. 36лв ни взеха за 2 шезлонга и чадър, чак се ядосах на приятелката си защото исках да купя чадър и да ходим в свободната зона... За тези 36лв ти дават 2 хавлии, 2 водички по 250мл и две чашки с плодове. Точно зад нас се строеше ново заведение, и то по време на сезона, не спряха да думкат и да хлопат. Постройката е временна ама кому е нужно все пак. Паркингът е преустроен, на пак си ти взимат 5лв за деня, което не е зле в сравнение с други места. Като цяло с всяка година става по-зле за жалост именно заради тая концесия. Не е на място тая работа там, това е див плаж, а не плаж за софийски и други гъзета които да ми пият 12 гошишни уискинца и да обядват за 40-50лв. Никой не иска да ходи на Иракли да пръсне 100лв за 5 часа, Иракли винаги е бил див плаж на който ходеха само хора които го знаят, ама нали някой трябва да жъне сега...
5
Elkoyad
17.07.2017 05:37:07
17
2
сЕлка май, а?
4
Свилен Христов
16.07.2017 23:54:40
63
3
Живея от 7 години в Испания / 1 година в Аликанте и 6 години на остров Тенерифе, бил съм и почти в цяла южна Испания, от Кадис до Барселона/. Нито един плаж не е частен, всички се стопанисват изключително и само от общините към които принадлежат. Разполагат с паркинги, тоалетни, душове, летни библиотеки, места за игри и детски кътове, осигурен достъп за инвалиди , спасители и всичко е безплатно. Почистват се всяка нощ и ако си забравите кърпата на плажа, на следващия ден е на същото място, но згъната. Един шезлонг е 3€, два с чадър 7€. Няма заведения на самите плажове, правят ги в близост до тях или в по-лошата част на самия плаж, където не е хубаво за плажуване. Цините в тези заведения са, като във всички останали. ☺☺☺
3
Елка
16.07.2017 19:25:01
18
75
Моля, ходете си на плаж в Гърция, защо все още при нас е пълно със софиянци , пловдивчани, и всякакви други, че и турци дори. Ама моля ви се, Гърция ви е по-близо.
2
Елка
16.07.2017 19:23:50
15
69
Моля, ходете си на плаж в Гърция, защо все още при нас е пълно със софиянци , пловдивчани, и всякакви други, че и турци дори. Ама моля ви се, Гърция ви е по-близо.
1
Стефан
16.07.2017 15:16:55
59
10
Ами незнам вече кой ходи по бг черноморието, трета година ходя в Гърция, такива работи като тук няма, държът си хората на туристите
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки