Бияч на журналисти в основата на поредния строителен скандал на плаж Иракли


Бияч на журналисти в основата на поредния строителен скандал на плаж Иракли
26 Април 2018, Четвъртък


Синът на бизнесмена Добрин Иванов – Иван, е известен със скандалния си нрав. През май 2015 г. той нападна с АТВ-то си екип на телевизия СКАТ

Автор: Силвия Горанова

11 нови бунгала по протежение на плажната ивица се строят в момента на Иракли. За това съобщи БНР, позовавайки се на работници. Според собственика на имота Добрин Иванов обаче всичко е законно.

В района на местността Иракли до момента са построени 17 бунгала, 6 апартамента и 2 къщи за гости.

Цялата територия до плажа е оградена, защото е частен имот. Единствено на тесния общински път, който отвежда до плажната ивица, не е поставена бариера. 

Защо няма да стъпя повече на Иракли

Преди 10 години беше приет Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, който със закъснение наложи регулации, след като цялата крайбрежна зона вече беше раздадена на инвеститори, концесионери и наематели. 

Фамилия Иванови – Добрин, Лариса и синът им Иван – са собствениците на 600 дка изкупени частни земи в местността Иракли. Фирмата на Добрин Иванов „Емона 2000“ строи бунгала в района на Кладери, както се води местността, позната на всички като Иракли.

Съпругата му е наемател на плажната ивица, а неговият син Иван чрез фирмата „Дарс инвест“ е изготвил проект за изграждането на къмпинг вдясно от река Вая, където всяко лято се събират любителите на природата, за да къмпингуват, без да плащат такси и наеми. 

За новия сезон частните собственици са поставили ограда и цялата територия, в която се намира и единственият ресторант в района, е недостъпна. Багери изравняват терена на големия частен паркинг, който има контролно-пропускателен пункт с охрана.

Опитът за разходка по крайбрежната зона приключва бързо, защото охранителите, както и представители на фирмата собственик на територията обясняват, че не може да се навлиза в частен имот.

Ангелкова похвали плаж „Вая” в Иракли: Харесаха й 36 лева за чадър

Иракли, Карадере и Корал, са трите плажни ивици, които със законодателни промени бяха обявени за екоплажове със забрана да бъдат отдаване под наем или на концесия и на тях да се извършва стопанска дейност. Преди дни на екоплаж Корал частна фирма си загради гористата местност, защото територията е частна собственост.

По повод медийни публикации за незаконно строителство на плаж „Иракли“, РИОСВ-Бургас днес излезе със следното съобщение до медиите, с което на практика признава, че институциите са безсилни да спрат строежите на Иракли:

“Обектите, които са цитирани в публикациите, граничат с морски плаж „Вая“ в землището на с. Емона, община Несебър. Мястото е популярно като „Плаж Иракли“, но в действителност плажът „Иракли“ се намира на юг от плаж „Вая“.

Строителството засяга частни имоти в местността "Кладери" в землище на село Емона, които са били заети в миналото от пионерски лагер. За инвестиционното предложение „Ваканционен комплекс“ в РИОСВ – Бургас е проведена процедура по оценка въздействие върху околната среда (ОВОС) и има издадено положително Решение № БС-10-6/11.08.2011 г. Обектите са част от съгласуваното инвестиционно предложение  и представляват еднофамилни къщи с басейн,  ограда и озеленяване.

През 2013 г., директорът на РИОСВ – Бургас, наложи принудителна административна мярка за спиране на строителството за отклонение в строителните параметри, като издаде заповед № РД-3/21.01.2013 г. Заповедта беше обжалвана в Административен съд в Бургас и отменена. С Решение № 13356/7.11.2014 г., Върховният административен съд се произнесе в полза на инвеститора.

След произнасянето на съда, РИОСВ-Бургас няма правно или законово основание за спиране на строителството.“


Синът на бизнесмена Добрин Иванов – Иван, е известен със скандалния си нрав, момчето обича да налита на бой, за което после дава обяснения в полицията. През май 2015 г. Иван връхлетя с АТВ-то си срещу екип на телевизия СКАТ, докато журналистите снимаха репортаж за строителството на брега.


Димо Иванов и Мария Пенева от телевизия СКАТ разказват пред Флагман как самозабравилият се бизнесмен е искал да ги сгази с АТВ-то си

Беше като мутра, удряше колегата ми Димо, опитваше да изтръгне камерата, за да унищожи записа, спомня си журналистката от СКАТ ТВ Мария Пенева, която заедно с оператора Димо Иванов, станаха жертви на самозабравилия се син на строителния предприемач в Иракли.


В категории: Разследвания , Новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
защо
26.04.2018 17:51:39
0
0
От друга страна също е странно защо Европа не реагира ефективно на изключителната престъпност в България? То нямаше друго....манипулирано по един или по друг начин... Едни ги баламосват с лъжи, други с не знам какво,различни категории престъпности...Пределно, категорично ясна по всички доклади...и без доклади. Едно цивилно общество, изолирано от всякаква престъпност и манталитет за престъпност. И все няма закон? Да открият едни бюра за граждани, да изпращат там сигналите или успоредно с тази линия 112, независимо дали имат право на проверки и т.н. какви процедури. Нов език, така или иначе с проблеми по новата риторика....; Какво има да се разтакават нещата...
2
Брюксел
26.04.2018 17:06:11
0
0
"Брюксел поставя ново изискване за членството ни в еврозоната - заради ниски доходи"
Брюксел сигурно знае, че в законодателно отношение България прие европейските Закони, не за да догонва Европа и развива страната, а пълни с всички престъпления, като по списък. Всички престъпления, които в онези държави законът е санкционирал във времето, примерно за 2-3 века. При нас се гласува точно това, което там е санкционирано, законът е регистрирал/санкционирал за престъпно. За да могат българските фирмите, да бъдат в най-благоприятни позиции спрямо клинта/гражданина, нищо да не правят, българия да не догонва по качество Запада, а да крадат с насилие, тотална безсмислица от хората. Никакво качество - срещу пари! българия се специализира в такава ниша. Даже и гадните МПС-та са също включени...
1
?
26.04.2018 16:32:28
0
0
За защита на крайбрежните зони , след като не е решил съда съгласно закона... По Съвета на Европа или ЕС има международни конвенции за защита на крайбрежните зони. Знам срещу бетона и какво друго - не зная, а за такива случаи на агресия, каква защита имат медии, журналисти??? явно и те трябва да имат най-малкото охрана... И все пак срещу авторитет на медия??? Защо - официално не се процедира предварително? Също. Много неща са неприемливи ... ???
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки