Бургас отново става сцена на народни танци и музика от цял свят


Бургас отново става сцена на народни танци и музика от цял свят
20 Август 2018, Понеделник


Състави от 11 държави ще дадат началото на 46-то издание на Международния фолклорен фестивал

Автор: Десант

Бургас отново става сцена на народни танци и музика от цял свят. Състави от 11 държави ще дадат началото на 46-то издание на Международния фолклорен фестивал малко по-късно днес.

Близо 400 изпълнители в народни носии от Италия, Грузия, Македония, Полша, Словения, Сърбия, Турция, Унгария, Китай, Русия и България ще представят най-доброто от фолклорната съкровищница на своята държава.

Фестивалът ще бъде открит с традиционното дефиле на участниците. Пъстрото шествие тръгва днес /понеделник/ от 17.30 часа от площад "Тройката" до сградата на Община Бургас. По време на дефилето всяка група ще представи страната си с танци, музика и народни носии.
 
Кулминацията на официалната част започва в 20.00 часа в Летния театър, когато ще бъде връчена престижната награда за народно песенно и танцово творчество "Нестинарка". Носител на приза тази година е ФТА "Никола Гинов" - Бургас. Формацията е създадена през 1974 като танцов ансамбъл към Младежкия културен център и изпълнява български и руски танци. Първият художествен ръководител е Ася Бораджиева. По-късно неин наследник става Дора Барева.
 
От 1978 до 2012 година художествен ръководител е Никола Гинов. През 1979 г. той дава на танцовата формация името "Емона". Под вещото ръководство на Гинов съставът печели много престижни награди на фестивали в страната и чужбина.
 
Множество авторски танцови постановки са създадени от Никола Гинов, които се изпълняват в цяла България: "На хорото", "Айки", "Тракийски танци", "Шопски танци", "Странджански пролетни мотиви" и други. В основата на неговия живот бе запазването, предаването и популяризирането на българския танцов фолклор.
 
От есента на 2012 година художествен ръководител на ансамбъла е синът на Никола Гинов - Димитър Гинов. През месец март 2013 година инициативен комитет предлага ФТА "Емона" да се преименува в памет на дългогодишния ръководител Никола Гинов.


В категории: Новини , Традиции , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки