Пазители на българщината от цялата страна се събраха за 11-та поредна година в Жеравна


Пазители на българщината от цялата страна се събраха за 11-та поредна година в Жеравна
18 Август 2018, Събота


Настоящото издание на фестивала е посветено на 140-годишнината от Освобождението на България и 110 години от обявяването на нейната Независимост

Автор: Севдалина Пенева

Започна 11-тото издание на най-българския фестивал, който посреща гости и изпраща приятели – фестивалът на народната носия в Жеравна. Интересът към него е оромен, очаква се броят на посетителите тази година да надмине 25 000 души, колкото бе рекордът през 2017 г.



От петък, 17 август, до неделя, 19 август, в местността Добромерица край един от най-живописните архитектурни резервати у нас – село Жеравна, ще се съберат хиляди българи, които чрез носията се ще върнат като с машина на времето в миналото.

За поредна година тук бе и вицепремиерът по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов, който е и един от учредителите на „Пазители на българщината“ - организация, подкрепяща инициативи, свързани с опазването на корените ни.



„Това място тук ни зарежда с най-чистата енергия на родолюбието, връща ни в историята, към корените ни, към традициите. Фестивалът на народната носия в Жеравна е уникален и в световен мащаб и показва, че на българина не му е чуждо родното и че колкото и да е склонен към уважение или политане към чуждото, дълбоко в себе си той е истински патрито“, каза Валери Симеонов.



Сред гостите, пременени с носии,  бяха и заместник-председателят на НФСБ Валентин Касабов, зам.-лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов, основателят на "Средна европейска класа" и генерален спонсор на фестивала Георги Манев, кметът на Котел Коста Каранашев, както и другите официални лица, присъстващи на събитието.

Настоящото издание на фестивала е посветено на 140-годишнината от Освобождението на България и 110 години от обявяването на нейната Независимост.

По традиция бе връчено годишното отличие „Апостол на българщината“. Негови носители са проф. Божидар Димитров, който вече не е сред живите, както и писателят Антон Дончев, автор на култовия роман „Време разделно“.

Тази година отличието отиде при Симеон Пешов заради огромната му подкрепа към редица мероприятия, свързани с опазване на българската история.

Огромният позитивен заряд на фестивала не секна дори по време на лек инцидент с тока на сцената, който угасна за няколко минути. В тъмнината хиляди българи се изправиха на крака и като един запяха химна на България.



Да бъдем позитивни и по-добри, бе и посланието на председателя на фондация „Българе“ Христо Димитров, който е и създател на едноименния танцов ансамбъл.

Хиляди хора се стекоха за този първи фестивален ден – ведри, усмихнати, настроени за веселие и участие в един неповторим с уникалността си спектакъл, в който посетителите не са просто зрители, а скромни участници.

Фестивалните дни ще продължат и в събота и в неделя , когато се очаква още по-богата програма. По стар български обичай, под венчило тук мина холивудската звезда Бен Крос, който припозна България за втора родина, с любимата му Деяна Бонева.



Фестивалът на фолклорната носия в Жеравна е масово автентично изживяване, в което всеки се потапя доброволно, приемайки условията на фестивалния правилник. А той е създаден, за да се случи наистина един скок назад във времето за три дни, съвременният човек да се откъсне от цивилизацията и да се пренесе, макар и за малко, в една друга реалност, в най-българското време.








В категории: Фолклор , Традиции , Новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Надежда
20.08.2018 14:58:23
0
0
Пожелавам на всеки да има тази възможност да посети фестивала за да преживее тази емоция, да вдиша от атмосферата,да се пренесе в миналото и да се зареди със самочувствие и енергия за утрешния ден!
2
Надежда
20.08.2018 14:58:06
0
0
Пожелавам на всеки да има тази възможност да посети фестивала за да преживее тази емоция, да вдиша от атмосферата,да се пренесе в миналото и да се зареди със самочувствие и енергия за утрешния ден!
1
Обикновен българин
18.08.2018 18:02:16
0
0
Родолюбие е да има събор на Жеравна.Българите сме народ с древни корени.Тракоилирите са имали музика с китари,арфи,гайди,кавали.Римски писател е писал,че в Рим-русокоса китаристка-тракийка свирела-тракийска музика...Славяните също са имали кавали,арфи,гайди...Българите иранци донесли от Велика България-гайди,тъпани,кавали,тамбури.Скитите-кумани-нее известно на какви инструменти са свирели-в Украйна те донесли-вероятно-бандурата-широка-китара с хоризонтални-струни-у нас в България тя нее запазена...Българската музика,хора,танци са българският народен дух.Българската народна носия е надживяла вековете-траки,славяни и българи-иранци-носили-панталони,ризи,пояси,колани,ботуши,цървули,калпаци.Зимата българите носели потури за студа.От пат-крак на ирански-т.е.дреха по краката.Жените-българки носели-бели-дълги ризи,сукмани колани,цървули,забрадки,елечета.От,към-430 год .при князете Атила-632-668 при Кубрат-680-670 при Исперих до,към 864 година при Борис-Михаил-вероятно сее оформила българската носия и българската народна музика...Имат дума,етнографите и музикалните-специалисти...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки