Калофер посреща Голяма Богородица с Празника на калоферската дантела


Калофер посреща Голяма Богородица с Празника на калоферската дантела
Снимки: fest-bg.com и Интернет
14 Август 2018, Вторник


Бялата магия е едно от най-сложните плетива в света, което сръчните калоферки са развили в изящно изкуство

Автор: Десант

Калоферската дантела, или както още я наричат бялата магия, е едно от най-сложните плетива в света. Тя се използва по-често като интериор на дома и по-рядко за украса на дреха.

Изкуството за създаването на тази красота има над 100-годишна история. То се развива на базата на световноизвестната брюкселска дантела, но различното при изработването на нашата е включването на елементи от природата – рози, лалета, слънчогледи, еделвайси, житни класове и животни. Именно тези фигури ѝ придават типично български облик и я отличават от именитата ѝ европейска посестрима.

За пореден път в деня на Голяма Богородица (15 август) в Калофер ще се проведе Празникът на калоферската дантела, който се организира в родния град на Христо Ботев от 1998 г.

По време на форума ще бъдат представени демонстрации на уникалното плетиво, което не само се е съхранило, но е претърпяло и развитие като занаят, осигуряващ прехраната на поколения сръчни калоферки.



Особена тържественост на това издание на празника ще придаде откриването на творчески център на калоферската дантела с постоянна експозиция. Той ще се помещава в една от най-хубавите калоферски сгради - част от мемориалния комплекс „Христо Ботев". Освен музейната му част, в него ще е седалището и на кръжока по плетене, който е сформиран преди една година. 

От 11,30 ч. в Даскал-Ботьовото училище ще бъде открита и изложба живопис на Илия Янакиев, както и изложба на Васил Опев. 

В рамките на деня ще има прожекция на филм за калоферската дантела и вечерна седянка с „Оратница".

В подбалканското градче обучението на бъдещите плетачки винаги е било обществено дело.
На 23 септември 1910 г. калоферското общинско управление открива дантелено училище с двегодишен курс на обучение, наречено „Трудолюбие".



Това е първото и единствено училище от този вид в България. В него са получили знания и професионални умения в създаването и изработването на совалков тип дантела около 1800 жени и момичета. През 1935 г. обаче Дантеленото училище е закрито.


В категории: Занаяти , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки