За първи път в България: Лекари отстраниха бъбрек с вроден тумор на бебе по необичаен начин


За първи път в България: Лекари отстраниха бъбрек с вроден тумор на бебе по необичаен начин
13 Август 2018, Понеделник


Щадящата за бебето лапароскопска операция извърши доц. д-р Деян Анакиевски от Клиниката по урология в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна

Автор: Силвия Горанова

Минути след приключване на операцията по отстраняване на бъбрека с вроден тумор и излизане от упойка, единадесет месечният Славе е готов да пълзи. Щадящата за бебето операция извършва доц. д-р Деян Анакиевски от Клиниката по урология в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.

Това е първият случай у нас, при който интервенцията се прави не по обичайния начин с класическа отворена операция, а лапароскопски – през три 5 мм отвори на кожата и един 3 см разрез в областта на слабините, от където се изважда увредения по рождение ляв бъбрек.

11-месечният Славе е от Македония. При раждането му е установена туморна формация на горният полюс на левият бъбрек. Първоначално след ехографските прегледи е дадена диагнозата „хематом“, а пациентът е оставен за наблюдение.

На контролния преглед три месеца по-късно се установява, че образуванието е увеличило размерите си.  След направен ядрено-магнитен резонанс и последваща биопсия се установява наличието на вродения тумор (конгенитален мезобластен нефром – класически тип).


С мама и татко на море в Гърция - две седмици след опарцията

Родителите са изключително разтревожени от факта, че при подобно образувание се налага отстраняване на целия бъбрек. Правят консултации и с други лекари в Германия, Турция, Сърбия и Франция, където им бива предложена класическа отворена операция за отстраняване на бъбрека.

След няколкомесечно търсене и лутане родителите на Славе решават да направят операцията в България във Варненската университетска болница и да се доверят на доц. д-р Анакиевски.

Малкият пациент е приет на 24 юли в Отделението по детска онкология на варненската университетска болница за предоперативна подготовка.

„До момента съм правил множество лапароскопии, но само на възрастни пациенти“, споделя Доц. Анакиевски. „Основното предизвикателство пред нас беше да приложим най-подходящата анестезия за детето.“

Операцията продължава 60 мин.  Следоперативният период протече гладко в Детската реанимация. На третия ден 11-месечният пациент е изписан от болницата. Хистопатологията потвърждава диагнозата - конвенционален мезобластен нефром, който вече е отстранен не с голям 10-12 см. разрез, а чрез няколко малки отвора, а малкият Славе може да расте здрав и да има нормална бъбречна функция.

„Тук не е важен отделният човек, важен е екипът. Това е екипна работа“, убеден е доц. Анакиевски. „А нашият екип в университетската болница е пълен. Разполагаме с абсолютно всички условия и специалисти да посрещнем здравните нужди на малките пациенти като се започне от предклиничната подготовка, през оперативното лечение и се стигне до следоперативната реанимация.“

По думите на доц. Анакиевски е напълно възможно и уместно да се правят и други урологични интервенции по този максимално щадящ за малките деца начин, като вродено стеснение на легенчето, вродено стеснение между легенчето и уретера, пластики на пикочния мехур при рефлукс и др.

*
Конгенитален мезобластен нефром е най-честият доброкачествен тумор при новородени, отговарящ  приблизително на около 3% от всички бъбречни тумори при деца. Най-често се диагностицира в първите три месеца от раждането (90% са диагностицирани до първата си година). По-често се засягат момчетата, за разлика от момичетата (2:1). Познати са три състояния на този вид тумор-  класически(конвенционален), целуларен и смесен вариант. При цялостно оперативно отстраняване на тумора резултатите по литературни данни обичайно са отлични.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки