Тъжно: Заради липса на лекари Карлово остава без родилно отделение


Тъжно: Заради липса на лекари Карлово остава без родилно отделение
10 Август 2018, Петък


Оборудването пък е толкова старо, че е достойно за музейни експонати. Гинекологичният стол, например, е на 40 години

Автор: Десант

Има опасност АГ отделението в Карлово да бъде закрито. Въпреки че в родния град на Апостола се раждат около 350 деца годишно, Здравната каса спира финансирането. Медиците в отделението споделиха пред бТВ тази сутрин, че оборудването е толкова старо, че е достойно за музейни експонати, като дадоха пример с гинекологичния стол – той е на 40 години.

Последното бебе родено в Карлово се казва Мартин, а вероятно ще остане и последното в историята. Най-близкото родилно е в Пловдив – на 60 км. Майката на Мартин споделя, че раждането е започнало през нощта и ако е трябвало да отиде до Града под тепетата, може би е щяло да има усложнение.

Д-р Цветан Петров е единственият анестезиолог в родилното отделение на Карлово. За да има АГ-отделение обаче трябват поне двама, а заради липсата Здаравната каса спира парите.

Друг желаещ да работи като анестезиолог при тези условия няма. Стартовата заплата за позоцията, от която зависи ще има ли родилно в радиус от 60 км, е 1000-1500 лева. В чужбина условията са в пъти по-добри. Единственият анестезиолог е на мнение, че не само заплащането, но и грижата за сградата, средата и оборудването отблъскват младите.

Стопанин на болницата е общината. Според градската управа парите на болницата са спрени незаконно, а гастролиращите лекари на по половин щат от Казанлък запълват необходимата бройка анестезиолози.

Според кмета и зам.-кмета зад решението стоят икономически интереси на частни клиники в Пловдив.

Община Карлово обжалва заповедта на Здравната каса и чака решението на Административния съд. Това решение, ще определи дали в Карлово ще се раждат деца или не.


В категории: Новини , Общини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки