С разпит на свидетели започна делото срещу бившия шеф на онкото в Пловдив д-р Красимир Вальов


С разпит на свидетели започна делото срещу бившия шеф на онкото в Пловдив д-р Красимир Вальов
д-р Красимир Вальов
08 Август 2018, Сряда


Той е обвинен  за безстопанственост в особено големи размери при закупуването на компютърен томограф за центъра, с което е причинил щети за над 405000 лева

Автор: Десант

С разпит на свидетели и технически експерти в Окръжния съд стартира делото срещу бившия управител на „Комплексен онкологичен център – Пловдив“ д-р Красимир Вальов. Той е обвинен  за безстопанственост в особено големи размери при закупуването на компютърен томограф за центъра, с което е причинил щети за над 405 хил. лв.

Според прокуратурата, без пазарни проучвания и експертни консултации, управителят е възложил поръчката на единствената кандидатствала  фирма, определяйки прогнозна цена от 950 000 лв. Компанията „Меркурий Комерсиал“ обаче купила томографа за почти половината от тази сума, гласи обвинението.

Един от важните въпроси, които трябва да намерят отговор в рамките на процеса, е защо е Онкоцентъра не е пристъпил към пряко договаряне с производителя – концерна „Сименс“, а е прибегнал до посредник, коментира прокурорът Росен Каменов.

Според него,  задължение на д-р Вальов като управител е било да извърши експертно пазарно и техническо проучване, което би премахнало необходимоста от възлагане на обществена поръчка. 

Тъй като обаче това не е сторено, управителят е делегирал почти милион лева на посредника, който буквално на следващия ден е закупил томографа на половин цена, обясни прокурорът.
По думите му, едва  след като случаят е предизвикал обществено възмущение, са изготвени допълнителни анекси, целящи да оправдаят похарчената сума.

Никой не отрича нуждата от тази жизненоважна за пациентите техника, но тя е могла да се придобие на половин цена от похарченото, каза представителят на държавното обвинение. 

Главният счетоводител на Онкоцентъра свидетелства, че заради недостатъчни средства на болницата, за покупката на томографа е получен половин милон лева заем от Община Пловдив. Той заяви, че за по-малко от две години работа с томографа, той е изплатил вложената инвестиция.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки