В терариума на русенския Екомузей вече може да се види сувенир, изработен от каури


В терариума на русенския Екомузей вече може да се види сувенир, изработен от каури
Снимка: РИМ-Русе
05 Август 2018, Неделя


Ценната вещ е дарение от Нова Зеландия, където иглолистното дърво е изчезващ вид

Автор: Десант

Сувенирен съд, изработен от дървото каури, получи като дарение русенският Екомузей с аквариум. Новата придобивка има формата на паничка и е инкрустирана със седеф от огромна седефена мида. Изпратена е от Шейн Хюит, професионален дърворезбар от Нова Зеландия.

Експонирана е в Терариума на Екомузея. Заедно с нея са показани още няколко необработени парчета от каури, дарени от Николай Бобчев – българин, живеещ в Нова Зеландия.

Каури е иглолисно дърво, разпространено в северните райони на Нова Зеландия. Видът достига височина до 50 метра, има гладка кора, тесни и дълги до 7 см листа и кръгли шишарки. Популацията намалява значително около 1820 г. поради интензивен дърводобив. През 70-те години на ХХ век е нападната от паразитни гъбички, причиняващи смърт. Предполага се, че заразата е пренесена от хора или диви животни.



Днес изсичането на живи дървета каури е забранено. Използва се само дървесината, запазена в торфените блата или изсечена преди налагането на забраната.

Шейн Хюит се занимава с обработването на дървесина от повече от 30 години. Създава широка гама от дизайнерски решения, използвайки дървесни видове от Нова Зеландия. Сам търси и открива материалите за своите изделия в торфените блата, обработва ги, а след това урежда и разпространението им в търговската мрежа.

От 16 години Шейн Хюит провежда и курсове за обучение по дърворезба и работа с инструменти в местния университет. Прави демонстрации в Мелбърн, Сидни, Бризбейн, Хонолулу, Прово Юта и Лондон.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки