Птици, паднали от гнездата си при опит за летене, спасиха от РИОСВ-Пазарджик


Птици, паднали от гнездата си при опит за летене, спасиха от РИОСВ-Пазарджик
Снимка: РИОСВ-Пазарджик
01 Август 2018, Сряда


Екземплярите с видими наранявания са изпратени за лечение и доотглеждане в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, а другите са без видими увреждания и са пуснати в подходяща среда

Автор: Десант

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пазарджик е изпратила през изминалия юли за лечение и доотглеждане в спасителен център 3 щъркела, 2 сови и шипобедрена костенурка.

Повечето от откритите птици са млади екземпляри, паднали от гнездата си при опит за летене и получили различни наранявания.

Сигналите са подадени от Пазарджик, Белово, Септември, с. Мененкьово и с. Алеко Константиново. Костенурката пък е намерена ранена на пътното платно на ул. „Болнична” в Пазарджик.

Екземплярите с видими наранявания са изпратени за лечение и доотглеждане в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, а другите са без видими увреждания и са пуснати в подходяща среда.

РИОСВ – Пазарджик напомня, че не всяка паднала от гнездото малка птица е бедстващ вид. Младите щъркели извършват първите си опити за летене в началото на август, на къси разстояния, между покривите на къщите, и поради неопитност често кацат на неподходящи, нетипични места (улици, дворове и т.н.).

Ако при тези първи опити птицата падне, но няма наранявания, не е необходима човешка намеса. В тези случаи РИОСВ препоръчва 24-часово наблюдение.

Ако и след този период птицата не прави опити и/или не успява да полети, тогава трябва да се потърсят институциите за експертна помощ.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки