За пръв път от 10 години в Родопите: 360 участници от 11 държави мерят сили Международно състезание по ориентиране


За пръв път от 10 години в Родопите: 360 участници от 11 държави мерят сили Международно състезание по ориентиране
01 Август 2018, Сряда


В продължение на пет дни, един от които в градска среда, те ще се надпреварват и ще преодоляват различни по трудност и дължина трасета

Автор: Янко Крумов

За пръв път след около 10 години Смолян и Родопите домакинстват изключително мащабно събитие в областта на спорта – Международно състезание по ориентиране. Около 360 състезатели от 11 държави, между които Швейцария, Австралия, Тазмания, Франция, Румъния, Русия,Турция, Израел и др., в продължение на пет дни, един от които в градска среда, ще се надпреварват и ще преодоляват различни по трудност и дължина трасета.

Възрастта на ориентировачите е от 10 до 70 години. Въпреки дъжда, влагата, калта, старта в първия ден от състезанието бе даден успешно – на връх Рожен. Трасето, което трябваше да преодолеят състезателите бе с дължина от 600 метра до 4,5 км, със сборни изкачвания от 50 до 170, в зависимост от възрастовата група на участниците.

„Нашият спорт е едино то най-привлекателните, той е като игра на криеница сред природата”, каза президентът на Българската федерация по ориентиране проф. д-р Атанас Георгиев. По думите му нито дъжда, нито лошото време могат да откажат ориентировачите от състезанието.

Според проф. Георгиев ориентирането е семеен спорт – щом родителите са ориентировачи, то и техните деца стават такива.

„Радвам се, че нашия спорт беше признат от министерството за социален спорт, заедно с футбола и баскетбола. В Скандинавските страни той е обявен за национален спорт. В Швеция проучванията в последните години поставят ориентирането на трето място след футбола и хокея. Там се провежда и най-голямото състезание в света – петдневно, което събира 50 хиляди играчи. И в нашата страна ориентирането има своите традиции и популярност. Ще се радвам и в Смоляв да се възроди този спорт, както беше едно време, когато Георги Захариев постави началото”, каза още той.

Проф. Георгиев отбеляза, че ориентирането е спорт за всички, които обичат природата,обичат да общуват с цветята, птиците, горите.

„Това е нашата публика, защото по трасетата няма хора. Това е спорта за всички, които искат да се върнат в детството си, да си припомнят играта на криеница и да изпитат емоционално и физическо щастие от това, че са на състезание по ориентиране сред природата”, добави Георгиев.

Той отбеляза, че това е и доста труден за организиране спорт, защото е нужно да се намери подходящ терен и да се направи необходимата маркировка. Тази работа за състезанието на Рожен е свършил председателя на клуба по ориентиране „Вариант 5” – гр. Търговище Диан Бонев, заедно със клуба по ориентиране „Карлък” – Смолян и с помощта на ориентировачите от Швейцария.

Състезанията продължават и в следващите четири дни – до 4 август включително. Те се провеждат на връх Рожен, с изключение на надпреварите на 2 август – четвъртък, когато ще бъде в градска среда. Старта ще бъде даден в 10 часа в двора на ІІ училище „Проф.д-р Асен Златаров”.

Организатори са СКО „Вариант 5” – гр.Търговище, ТД „Карлък” – Смолян, Община Смолян.
Източник: Смолян днес


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки