Пожар изпепели покрива на Царските конюшни (ОБНОВЕНА)


Пожар изпепели покрива на Царските конюшни (ОБНОВЕНА)
Снимка: Площад Славейков
29 Юли 2018, Неделя


Имотът стана скандално известен, след като бе продаден на частна фирма, собственост на бившия председател на управителния съвет на КТБ, на цена, далеч по-ниска от пазарната

Автор: Десант

Пожар изпепели тази нощ имота между столичните булеварди „Дондуков” и „Васил Левски”, станал известен като „Царските конюшни”. Там в момента се помещава катедрата по приложни изкуства на Националната художествена академия.

Няма пострадали хора, но огнената стихия е изпепелила над 2000 кв. м покривни конструкции. За малко да пламне и сградата на намиращата се в съседство Първа английска гимназия.

8 екипа и 30 пожарникари са участвали в акцията по гасенето на пламъците, които са напълно потушени към 6 ч. сутринта.

Тепърва обаче предстои оглед на щетите.

От МВР отчитат, че няма данни за умишлен палеж, съобщи Маринчо Маринов от дирекцията за пожарна безопасност.

Т. нар. „Царски конюшни” станаха скандално известни след като бяха продадени на частна фирма, собственост на бившия председател на управителния съвет на КТБ, на цена, далеч по-ниска от пазарната. Скандалът доведе до оставката на Веселин Пенев като областен управител на София. А Софийски градски съд образува наказателно дело, свързано със сделката.

По него подсъдими са Пенев и Юлия Димитрова-Цекова, лицензиран оценител, припомня Vesti.bg.

Щетата е за близо 11 млн. лв. и е формирана от разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота.

„Царските конюшни” са с площ 7 декара и половина, намират се на 100 метра от паметника на Васил Левски и бяха продадени за сумата от 658 870 лв. Тоест по 90 лв. на квадратен метър.

През март Lex.bg съобщи, че делото най-после може да започне по същество в Софийския градски съд.

От сайта посочиха, че това ще стане, след като определение на СГС, с което за втори път в последната година делото беше прекратено, е отменено от Софийския апелативен съд (САС). Въззивната инстанция е категорична, че обвиненията срещу Пенев и Юлия Димитрова-Цекова са ясни и не ограничават правото им на защита, както е приела съдия Снежина Колева от СГС.

Въпреки че МВР смята, че пожарът от тази нощ не е причинен умишлено, столичният зам.-кмет Тород Чобанов е на друго мнение. Ето какво написа той на стената си във "Фейсбук":

"За пореден път сме свидетели на разрушителен и вероятно умишлен акт на посегателство срещу културното наследство на нашия град. След вандалското разрушаване на "Двойната къща" в нарушение на всички закони и норми, за което и до днес нямаме информация да е понесена съдебна или административна отговорност от виновните лица. Този път се посяга се на един от най-важните обекти в историческия център, единствен по рода си в България, за който успяхме да се преборим през 2015 да има подробен устройствен план (ПУП), чрез който да запази оригиналния си облик и даже да бъдат възстановени изчезнали негови черти и особености.

Уважаеми г-н Министър на културата, ще "доживеят" ли знакови обекти в риск подчинените на министерството структури и експерти да си свършат работата? Или ще наблюдаваме как един по един стават жертва на бездействието и странни инвестиционни намерения?

Още миналата зима Столична община изпрати до Вас подробно мотивирано предложение за обявяване на комплекса "Царските конюшни" за културна ценност от национално значение. Днес не задаваме въпроса защо този и други знакови обекти от първата половина на ХХ век нямат статут. Днес трябва да попитаме защо по това и по останалите предложения на Столична община няма резултат? Защо не се връщат отнетите при съмнителни обстоятелства статути и не се дават статути на тези обекти, които са в рискова ситуация? Защо, въпреки изминалите вече две години, не е осигурен за общините достъп до архива на НИНКН, както изисква закона за културното наследство?

Длъжни сме да уверим обществеността, че Столична община при никакви обстоятелства няма да допусне зловредни намеси в обекта "Царските конюшни", който е изцяло защитен от действащия ПУП и произтичащите от него регулации. Искрено се надяваме, че този пореден призив няма да остане без последствия и ще видим реални действия, доказващи също така, че от съществуването на специализирана администрация за опазване на културното наследство все още има смисъл".


В категории: Новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
малко измишльотини
30.07.2018 10:33:01
0
0
Ето какво намираме - б.б. да се направели конюшните на музей, исторически ценности в този смисъл, защо не било направено. много съжаляваме, обаче б.б. със сигурност въобще не е чувал за множество на времена и пространства. така че нека просто си пази скромното мнение за него си. (и бекенбауер ми го е казал по спорта) не е вещ нито по книгите, нито по въпросите. а и много, много други...
2
въпрос
30.07.2018 07:56:23
0
0
А сега след толкова много лъжи, изолации и т.н. страшното е, че просто няма друго! - много интересно какви още "истории" се готвят ...
1
въпроси
30.07.2018 07:49:11
0
0
Въпросите с историята на градовете, културата и архитектурата не бяха засегнати в общественото слово, съзнание, мисъл, политики, дух и религия, изразяване, диалог и комуникация. Съзнанието за култура....може да се нарече и преведе и мисия Култура, мисия Европа. За професионалните и свързаните с тези артистични творчества представители в българия - това са отдавна известни и осъзнати неща. И точно тука е въпросът, специално за България? Защо нищо не се направи? В тази посока на мислене са и много други въпроси - които са чиста статистика, не са сложни, няма никакви дебати по тях. Които също са скрити, без достъп.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки