В крайна сметка забраниха груповия лов на глигани


В крайна сметка забраниха груповия лов на глигани
Снимката е илюстративна
25 Юли 2018, Сряда


Заради буйно разлистените дървета, видимостта е лоша и има опасност от нелепи инциденти

Автор: Десант

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов забрани груповия лов на диви свине. Мотива за тази негова заповед е, че приетите изменения и допълнения в Закона за лова и опазване на дивеча, които регламентират груповото ловуване на дива свиня през лятото, не са съобразени с безопасността.

Статистика показвала, че най-много инциденти стават по време, когато листата на дърветата още не са опадали, информират от пресцентъра на МЗХГ.

Заради лошата видимост от плътната листна маса в горските територии съществува опасност да бъдат простреляни както ловуващи, така и туристи, горски работници, гъбари и други.

Груповият лов е опасен и за другите видове дивеч и горски обитатели. Приплодите на дивите животни от тази пролет няма да могат да бъдат опазени от ловните кучета, ако груповият лов не бъде забранен. Започва размножителния период на сърната, а през септември предстои и този на благородния елен, информират от министерството.

Въпреки забраната на груповия лов, като мярка за редуциране на популацията от дива свиня заради опасността от възникване и разпространение на африканска чума по свинете се препоръчва засилване на подборния лов от място.

Припомняме, че промените в Закона лова и опазване на дивеча, които разрешиха груповото ловуване на дива свиня през лятото (принцип това се разрешава от 1 октомври), бяха приети по спешност като превантивна мярка заради опасността от разпространението в нашата страна на опасната Африканска чума по свинете.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки