Лендарт и кинетично изкуство ще изпъстрят „Етър"-а


Лендарт и кинетично изкуство ще изпъстрят „Етър"-а
Снимка: ЕМО „Етър“
16 Юли 2018, Понеделник


Идеята е битувалите някога по тези места практики за използване на силата на водата в традиционните занаятчийски производства да намерят пряко отражение в работата на художниците

Автор: Десант

В последната седмица на юли Етнографски музей на открито "Етър" ще е домакин на третото издание на Симпозиума за лендарт и кинетично изкуство "КЕВИС". Форумът търси пресечна точка между природните дадености на Габровския регион, местните традиции, свързани с използване на силата на водата, и съвременните художествени форми. Главният фокус пада върху реката, като източник на живот и препитание, уточняват от ЕМО "Етър".

Идеята е битувалите някога по тези места практики за използване на силата на водата в традиционните занаятчийски производства да намерят пряко отражение в работата на художниците. Логичното място за осъществяване на подобни търсения е "Етър"-ът, който в качеството си на музей на открито продължава да съхранява тези традиции.

От друга страна, специфичният природен ландшафт на района, съчетан с локацията на най-посещавания музей в България, дават перфектните условия и публики за творчески реализации в сферата на лендарта, изтъкват организаторите.

Заглавието "КЕВИС", което този симпозиум носи, идва от огледалното изписване на името на река Сивек, край чиито брегове е построен музеят. To e една символична препратка към отраженията във водата, от която започва всичко.

Темата на тазгодишното издание на форума е заимствана от американското модерно изкуство. Същността е заключена в израза "Голямото е красиво".

Участие в проявата ще вземат проф. Орлин Дворянов, Орфей Миндов, Добрин Атанасов, Галина Динева, Майа Антова, Калин Плугчиев, Спартак Константинов, Светозар Колев и Сияна Филатова. Работата им ще бъде подпомагана от студенти от специалност "Изобразително изкуство" на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Реализациите ще се осъществят на част от територията на музея. Творбите ще са насочени към реорганизиране на природната среда или към експерименти с реално движение. Изходна точка са конкретните дадености на избраните от авторите пространства. Приоритетна зона за работа е коритото на река Сивек.

Завършените произведения от симпозиума ще могат да бъдат видени на 28 юли 2018 г. в Деня на отворените врати.

Лендарт (от английски land art – земя/ландшафт-изкуство) е направление в изкуството на ХХ век. То възниква в края на 60-те години на ХХ век в САЩ. Създаваните от художниците произведения са неразделно свързани с природния ландшафт. Те се оформят в природна среда и предимно с природни материали, така че творбите да съществуват в хармония с природата.

Кинетичното изкуство пък използва новаторски техники, благодарение на които скулптурите се движат с помощта на кинетичната енергия, като основите му са положени също през 60-те години на миналия век.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки