В боляровското село Попово почетоха паметта на Индже войвода


В  боляровското село Попово почетоха паметта на Индже войвода
Снимки: Стойчо Иванов
14 Юли 2018, Събота


Поповци са категорични, че именно тук е родното място на именития българин и дори могат да посочат точно къде е било бащиното му огнище

Автор: Диана Славчева

Със заупокойна молитва в местния храм „Свети Георги“ в боляровското село Попово бе поставено началото на тържественото честване на 197 години от гибелта на един от най-забележителните българи – легендарния Индже войвода.



За да се съхрани паметта на войводата и за идните поколения местните краеведи разказаха пред препълнената зала в бившото училище за живота и делото на Инджето и приведоха много данни, че именно хайдушкото село Попово е неговото родно място.

Нека припомним, че за това къде е било бащиното огнище на славния войвода претендират още две населени места - Доганджа (днес на територията на Турция, близо до българското село Капитан Андреево, в Одринския вилает) и Сливен. Историческите данни обаче сочат, че в Града на стоте войводи Инджето отива вече 5-6 годишен, след като останала вдовица, майка му се омъжва повторно в Сливен. 

Според доц. Мильо Петров има достатъчно доказателства - като се почне от първия биограф на войводата - Г. С. Раковски, и се премине през фолклора и преданията (Индже войвода е може би най-често възпявания в народните песни хайдутин) и се стигне до различни документи и предметно-веществени доказателства, сочещи Попово село за негово родно място.



Местните жители имат намерение да продължат с различни инициативи и занапред да поддържат жива паметта за славния си земляк. Те се канят да подредят музейна сбирка, посветена на него, а учреденото от видни общественици от селото Сдружение „Стоян Индже войвода“ планира да възстанови и родната къща на този забележителен българин.

Не само че се знае точно, къде е била тя, но и преди години на мястото, където се е намирала е поставена паметна плоча, пред която в тържествения 14 юли, когато се почете годишнината от смъртта на тази легендарна личност от нашата история, бе отрупана с венци и цветя от признателните потомци и гости на събитието.



Землището на село Попово е било населено от древни времена. В околностите му има над 20 тракийски могили. Най-голямата от тях е проучена от Даниела Агре през 2007 г.

През вековете то се развива като бунтовно населено място и не случайно е било наричано "хайдушкото село". Някога то било много оживено. През 80-те години наминалия век жителите му надхвърлят 2000 души, докато днес в него живеят малко над 300 човека.

Бившето училище, което днес не функционира, в миналото е имало по две паралелки от випуск. Сега малкото останали в него ученици се извозват с автобус до училището в близкото Стефан Караджово.

Днешните поповци се заричат да върнат славата му и да запазят и за идните поколения паметта на своя именит съселянин Индже войвода, наричан в народните песни "юнак над юнаците, хайдутин над хайдутите, войвода над войводите", както и "юнак со звезда на чело".


В категории: История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки