Първата дама на Китай ще отнесе за спомен от България... мартеница


Първата дама на Китай ще отнесе за спомен от България... мартеница
06 Юли 2018, Петък


Тя изработи традиционният ни пролетен символ заедно с деца от столичното 18 СУ „Уилям Гладстон“, което е най-голямото у нас, чиито възпитаници изучават китайски език

Автор: Десант

По стара българска традиция деца с български носии посрещнаха с хляб и сол в столичното 18 СУ „Уилям Гладстон“ проф. Чън Хун, съпругата на министър-председателя на Китай Ли Къцян, който е в София за срещата на лидерите на 16 държави от Източна Европа и Китай, председателствана от министър-председателя Бойко Борисов.

Нашите ученици поздравиха височайшата си гостенка на китайски език. Това не е изненадващо, тъй като учебното заведение е най-голямото училище по брой ученици в България, които изучават китайски - общо 250 деца сричат в него сложните китайски йероглифи. 

Пред високопоставената първа дама учениците разказаха за традицията на изработване на мартеници, кукерски маски и кукли с български фолклорни носии, като проф. Чън Хун изработи заедно с тях мартеница, която ще отнесе в Китай, заедно с подаръците, които възпитаниците на училището са изработили специално за нея.

Съпругата на китайския премиер е професор в Пекинския търговско-икономически университет, специалист по американска литература. След като нейният съпруг става министър-председател през 2013 г.,  проф. Чън Хун се оттегля от преподавателската дейност и се посвещава на научните изследвания и преводи на книги на американски автори.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки