Вход свободен за рождения ден на Националния военноисторически музей


Вход свободен за рождения ден на Националния военноисторически музей
04 Юли 2018, Сряда


Вижте как той ще посрещне празника си

Автор: Десант

На 4 юли през 1916 г. е създаден Националният военноисторически музей (НВИМ). За своя 102-ри рожден ден институцията отваря безплатно врати днес от 17 до 23 часа. Посетителите ще имат достъп както за постоянната хронологична експозиция и за временните изложби, така и за колекционните зали, в които са представени богатите и изключително любопитни и ценни колекции оръжие, униформи и отличия.

За доброто настроение на гостите от 20 до 22,30 часа ще се погрижат Представителният духов оркестър на Военноморските сили и Представителният духов оркестър към Националната гвардейска част.

По повод годишнината си музеят е подготвил и изложбата „Балкански пейзажи“, която може да бъде разгледана безплатно в галерия „Средец“ на Министерство на културата от 4 до 13 юли. Тя представя произведения на изтъкнатите майстори на изобразителното изкуство Борис Денев, Никола Танев, Атанас Михов, Константин Щъркелов, Владимир Димитров – Майстора, Цено Тодоров, Никола Кожухаров, Господин Сербезов, Иван Вълчанов и Генчо Митев.

Макар и създадени по време на войните от назначените за военни художници, на платната, включени в изложбата, оживяват спокойните балкански пейзажи като контрапункт на военните действия и бягство от ужаса на фронтовата линия.



Националният военноисторически музей е държавен музей, който от създаването си до днес е структура на Министерство на отбраната (респективно Министерство на войната и Министерство на народната отбрана). Той издирва, съхранява, научно обработва и популяризира културни ценности, свързани с националната и европейска военна история. 

За своето вековно присъствие в културноисторическото пространство в неговите фондове са съхранени и проучени повече от 1 000 000 културни ценности, свидетели на българската и европейска военна история.

Експозицията на НВИМ музея е решена в тематично-хронологичен и колекционен план. В нея са показани 28 000 експоната от музейния фонд.

Акцент в тематично-хронологичната част, която проследява развитието на Българската армия, е участието ѝ във войните за национално обединение. Колекционната експозиция представя оръжие, отличия и униформи – това са трите най-стари и богати сбирки на музея.

Библиотеката пък осигурява достъп до 13 729 тома специализирана литература. Скоро тя ще предостави и електронен достъп до колекциите на НВИМ.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки