Промяна в ГПК накърнява правата на пациентите и пострадалите при катастрофи?


Промяна в ГПК накърнява правата на пациентите и пострадалите при катастрофи?
03 Юли 2018, Вторник


Ако предложените промени в Гражданския процесуален кодекс влязат в сила, то ще се стигне до блокиране на делата с години, предупреждават от няколко организации

Автор: Десант

С предложените изменения в ГПК се ликвидира правото на избор, което потребителите имат съгласно сега действащите разпоредби на закона. За това сигнализират от Българската асоциация на пострадали при катастрофи, Федерацията на потребителите, Асоциацията Активни потребители и др. неправителствени организации.

Действащите разпоредби на ГПК в момента дават правото на избор на всеки български гражданин, в качеството му на потребител, да избере пред кой съд да предяви своя иск срещу застраховател, банка, мобилен оператор и т.н. – пред съда по неговия постоянен адрес или пред съда по седалището на ответника.

Предложените изменения в разпоредбите на чл. 113 и чл. 115, ал. 2 от ГПК задължават потребителя да търси правата си само и единствено в съдилището по личния му постоянен адрес, което на практика ще доведе до ограничаване на достъпа му до правосъдие.
 
Ако предложените промени в ГПК влязат в сила, то ще се стигне до блокиране на делата с години, предупреждават от организациите.

Една от причините, които биха довели до това, според тях, е липсата на достатъчно вещи лица на много места в страната. В много от съдебните райони в страната броят на вещите лица е изключително оскъден, което често довежда до неоправдано забавяне на делата.
 
Ако въпросната промяна бъде въведена, тя ще бъде свързана с допълнителни разходи за адвокатски услуги за застрахователи, банки, мобилни оператори, което неминуемо ще доведе до повишаване на цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, банковите такси и таксите на мобилните оператори.
 
В тази връзка асоциациите ортанизират пресконференция, която ще се проведе на 3 юли в сградата на БТА. Пред медиите ще бъде представен и Доклад за извършена проверка на Инспектората към Висшия съдебен съвет за 2018 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки