Изгубеният свят: В Габон откриха оранжеви пещерни крокодили


Изгубеният свят: В Габон откриха оранжеви пещерни крокодили
Снимки: Интернет
28 Юни 2018, Четвъртък


Изследователите са категорични, че става дума за нов вид

Автор: Десант

В Габон - страна, известна с геоложкото си разнообразие и фауната си, учени откриха оранжеви крокодили, които са уникални в света, предаде БТА. Странните влечуги живеят сред екскременти от прилепи в тъмни пещери.

Всъщност, за първи път те са видени през 2008 г. от  геоархеолога Ричард Ослайли, който изследвал габонските пещери в търсене на останки от древни хора. Вместо това обаче той попаднал на хищните рептили. 

Джуджестите крокодини Osteolaemus tetraspis, чиято дължина рядко достига максимум до половин метър, сами по себе си не са новост - те се срещат и в други африкански страни. Местните жители дори ги ядат и са докарали популацията им до границата на изчезването й. Но до откритието на Ослайли на световната наука не е било известно, че тези земноводни влечуги могат да обитават пещерите. 

„Първоначално помислихме, че цветът му може да е свързан с храненето му, тъй като тези влечуги ядат оранжеви прилепи“, цитира БТА думите на експерта. След задълбочени изследвания обаче учените предложили други хипотези, според които цветът може да е свързан с депигментация, дължаща се на липсата на светлина в пещерите, или с гуаното, съставено от изпражнения, урина и останки от прилепи.

„Урина от прилепите започнала да уврежда кожата им и променила цвета ѝ“, поясни спелеологът и член на изследователския екип Оливие Теста.

От 2010 г. Теста, Ослайли и американският учен Матю Шърли участвали в много експедиции, за да
научат повече неща за странните крокодили. Като картографирали пещерите, те открили само още 4 оранжеви крокодила сред около 40 екземпляра от вида пещерни крокодили с „нормален“ цвят на кожата.



„Нешънъл джиографик" информира, че изследователите са изследвали кръвта на земните джуджести крокодили и на пещерните им събратя и резултатите показали, че тези, които обитават пещерите, са от различен хаплотип.  А това означава, че фактически става дума за нов вид.

За образуването на такъв уникален „генетичен подпис" са нужни стотици поколения, а оранжевите крокодили от пещерите живеят от 50 до 100 години. Т.е. тяхното обособяване като отделен вид е станало преди десетки хиляди години. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки