И бившата авиобаза в Равнец става логистичен парк


И бившата авиобаза в Равнец става логистичен парк
Снимка: Ахрив Десант
26 Юни 2018, Вторник


Това ще е поредната индустриална зона, изградена с общински средства, но със съмнителен принос за икономическото развитие на морския град

Автор: Мария Пенева

От някогашната гордост на българските военно въздушни сили - авиобаза "Равнец", днес не е останало нищо. Теренът пустее безстопанствен, а сградният фонд е унищожен от циганските набези през годините. Бившото летище е разположено на площ от 3524 декара и разполага с 2 писти.

Историята на легендарното поделение започва през 1953 г. До 1992 г. то е основна въздушна отбранителна единица на южната част на морската граница и заедно с базата в Безмер охранява югоизточната сухопътна бразда.

След това самолетите и личният състав са прехвърлени в база Граф Игнатиево, Пловдивско.

През 2002 г. авиобаза Равнец напълно замира. Съдбата му е предопределена от решение на Министерския съвет, според което поделението вече не е нужно на армията. Оттогава започва и безпощадната разруха на летището.

Следват жалби от жителите на село Равнец с молба теренът да бъде прехвърлен и стопанисван от община Бургас. От 2017 г. имотът вече не е държавна, а общинска собственост.

Авиобазата, прославила България, ще се превърне в логистичен парк. Това стана ясно по време на редовно заседание на Общински съвет в Бургас. Двете съществуващи писти, дълги 2 км и 2, 6 км ще бъдат запазени и подготвени за бъдеща летателна дейност, изчаквайки инвеститорски интерес. Около тях ще бъдат изградени предприятия, магазини и заведения, казва кметът на града Димитър Николов. 

Изграждането на логистични паркове не е нещо ново за Бургас. Друг е въпросът каква е тяхната съдба след обособяването им. Доскоро една такава индустриална зона край СОМАТ стоеше празна.

Днес там има закупени терени, но все още голяма част от площа е незастроена, а инвеститорският интерес е нисък. Поради тази причина има реална опасност бившата гордост на военновъздушните сили на България да продължи да пустее и напълно да изгуби величието си. 


В категории: Новини , Общини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Speed
26.06.2018 13:07:31
2
0
Не ви е вярна статията, в Равнец имаше авиация до 1998-2000 година, а не до 1992.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки