Над 100 творби от Националната галерия влязоха в Google Arts & Culture


Над 100 творби от Националната галерия влязоха в Google Arts & Culture
Картина на Владимир Димитров-Майстора
25 Юни 2018, Понеделник


Заедно с виртуалната изложба дебют направи и секцията в Google Earth Voyager, наречена „Открий България"

Автор: Десант

От днес хора от цял свят ще може да видят почти 100 творби на Националната галерия. Това е възможно на платформата Google Arts & Culture, където е качена виртуалната изложба.

Само с няколко клика посетителите могат да разгледат творби на именити български художници от XX век и да сравнят стила и изяществото им с европейските тенденции от това време, както и да се насладят на голяма част от останалите съкровища на музея.

Ето линкът, на който може да стане това: https://artsandculture.google.com/partner/national-art-gallery-in-bulgaria

Кураторите на Националната галерия са подбрали виртуалната експозиция така, че да представи на онлайн посетителите българските модерни художници. Интерактивната дигитална изложба разказва историята на българския модернизъм – импресионизъм, модернизъм и националната идея или постсезанизъм, който е феномен, изключително характерен за българското изкуство.

Сред най-известните творби, намерили място в дигиталната експозиция, са „Река Ерма край Трън" на Никола Петров, „Българска мадона" на Васил Стоилов, „Сватба" на Владимир Димитров – Майстора, „Алея в тропически парк" на Кирил Цонев, „Ръченица" на Мърквичка и др.

Заедно с най-новата колекция от Националната галерия, днес Google представя и секцията в Google Earth Voyager, наречена „Открий България", която разкрива красотата на страната ни пред света – от древните извори до планините, където са се зародили митовете. От днес хората по целия свят могат да разгледат важни места в България – люлка на култура, религия и дом на безчет природни чудеса.Националната галерия, създадена през 1948, е най-големият художествен музей в България с над 41 000 произведения на живописта, скулптурата, графиката, декоративното и съвременното изкуство. Тя притежава най-богатата сбирка от християнско изкуство по българските земи (ІV – ХІХ в.), едни от най-добрите постижения на българските майстори от Възраждането до наши дни, образци на европейското изкуство (XV – XX в.) и уникални творби от Азия, Африка и Америка.

Галерията обединява Квадрат 500 (пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари” № 1) с представителна експозиция; Двореца (пл. „Княз Aлександър I“ № 1) – зали за временни изложби; Музея за християнско изкуство в криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски”, Музея на социалистическото изкуство (ул. „Лъчезар Станчев“ № 7), Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство (бул. „Черни връх“ № 2) и къщите-музеи на Вера Недкова, Никола Танев и Иван Лазаров.

Платформата Google Arts & Culture пък осигурява достъп до 1500 музея само с един клик. Това е един завладяващ начин човек да изследва изкуството, историята и чудесата на света – от картините със спалнята на Ван Гог до затворническата килия на Мандела. Приложението Google Arts & Culture е достъпно безплатно в мрежата за iOS и Android.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки