В русенския исторически музей преоткриват наследствата


В русенския исторически музей преоткриват наследствата
22 Юни 2018, Петък


Едноименна изложба представя нестандартни модни решения за дрехи, включващи мотиви от различни култури, и проследява пъстри моменти от празници и възстановки на обичаи

Автор: Десант

Фотографии, дрехи, идейни проекти за организиране на музейни пространства могат да бъдат видени в Историческия музей в Русе. Те са част от изложбата „Преоткриване на наследства“ – съвместна инициатива на Нов български университет и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО – София, която се организира със съдействието на Регионалния исторически музей в дунавския град.

Експозицията отразява новите гледни точки към културните наследства и включва творчески работи на преподаватели и студенти от Нов български университет. 



Студенти от бакалавърска програма „Мода“ представят нестандартни модни решения за дрехи, включващи мотиви от различни култури. В русенския музей те показват облекла от няколко свои колекции.

Нова интерпретация например получава малката черна рокля. Експонатите от едноименната колекция успешно съчетават в себе си елементи на класическия и етно стила.

Пречупени през съвременния поглед на младите дизайнери са и облеклата от колекцията „Вдъхновения от старинен Пловдив“. Те съчетават по интересен и нестандартен начин силуети и символики от различни култури, а в основата им заляга българската шевица.

Колекция „Коприна“ визуализира взаимодействието между студентите от Нов български университет и фабриката за коприна Muhtaridis Silk Line, Гърция. Облеклата съчетават съвременната визия за силует, пропорция и цветови комбинации, а естествената коприна засилва усещането за лукс и елегантност, коментират създателите на проектите.

Фотографската експозиция в рамките на изложбата „Преоткриване на наследства“ е с автори доц. д-р Васил Гарнизов и проф. Людмил Христов. Под тяхно ръководство студенти от Програма „Фотография“ запечатват пъстри моменти от празници и възстановки на обичаи. Показани са също сгради, пейзажи, срещи с хора.



В русенския музей са представени и проекти за експозиционен дизайн за етнографски музеи – „Странджа“, Мелник. Те са дело на студенти от програма „Интериорен дизайн“ с ръководител гл. ас. д-р Иво Попов. Изложени са също визуални материали за архитектурното наследство на София „Поглед отдолу“ с участието на студенти от програма „Кино и телевизия“ с ръководител проф. Людмил Христов.

Изложбата „Преоткриване на наследства“ е посветена на Европейската година на културното наследство.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки